ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Steve McCurry: South – South East / Život u slikama

24.10.2012.

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, u četvrtak, 25. listopada, u 19 sati, otvara se fotografska izložba ‘South-South East / Život u slikama’, jednog od najpriznatijih suvremenih fotografa, Stevea McCurryja. Izložba ostaje otvorena do 9. prosinca.

Steve McCurry: South – South East / Život u slikama

Steve McCurry dobitnik je brojnih prestižnih nagrada, planetarno poznat po sugestivnom portretu Djevojke iz Afganistana i mnogim drugim fotografskim slikama ostvarenim u najboljoj dokumentarističkoj maniri znamenite fotografske agencije Magnum Photo.

Kao samostalni fotoreporter dokumentirao je zbivanja na gotovo svim aktualnim kriznim poprištima globusa. Premda su snimljene na mjestima međunacionalnih ili građanskih sukoba, egzodusa i prirodnih katastrofa, McCurryjeve fotografije nisu tek ilustracije drastičnih prizora destrukcije i nasilja. Približavajući se estetici life fotografije, kroz niz digresija o osobnim sudbinama malih ljudi, pita se ‘kako je biti upravo ta osoba, uhvaćena u međe vlastitog svijeta’. Kao vrstan dokumentarist, fotograf kojeg odlikuje izniman humanistički angažman, hrabrost, požrtvovnost i savjesnost, svojim fotografijama uspijeva ući u suštinu ljudskih patnji i radosti. Mnoge od njih postale su ikone suvremenog doba.

Zelenooka afganistanska djevojka upečatljiva lica zaogrnutog istrošenom odjećom, snimljena u izbjegličkom logoru u blizini Peshawara u Pakistanu, prepoznata je kao univerzalni amblem nepravedno ugroženog i obespravljenog čovjeka, kome je tek elementarno ljudsko dostojanstvo sve što mu je preostalo. Prljavštinom umrljano lice i poderan ogrtač, iskrena ljepota njezinog snažnog i prestrašenog i hrabrog pogleda, izazvali su suosjećanje, divljenje i poštovanje širom svijeta. Jedna od najpoznatijih ikad snimljenih fotografija postala je ikona ljudske situacije našeg vremena.

Steve McCurry je rođen 1950. g. u Philadelphiji. Diplomirao je na Koledžu za umjetnost i arhitekturu pensilvanijskog Sveučilišta. Član je agencije Magnum Photo od 1986. godine. Objavljuje u svim važnijim svjetskim tiskovinama, a stalni je suradnik časopisa National Geographic. Objektivom svoje kamere nalazi se na mjestima koja su odredila aktualnu povijest svijeta: Indija, sovjetska invazija na Afganistan, iransko-irački sukob, libanonski, afganistanski i kambođanski građanski rat, islamska pobuna na Filipinima, Zaljevski rat, a više se puta vraćao u Afganistan i Tibet. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i one za novinskog fotografa godine (1984.) koju dodjeljuje Američko udruženje novinskih fotografa (NPPA). Iste godine na najvećoj svjetskoj selekciji reportažne fotografije World Press Photo osvaja čak četiri prve nagrade, što je uspjeh bez premca. Dva puta bio je nagrađen komemorativnom nagradom Olivier Rebbot. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u uglednim galerijama i muzejima diljem globusa. Objavio je i više knjiga

No comments yet.