ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Stanko Abadžić – Pariški nedogledi

08.12.2010.

U utorak, 7. prosinca, u Državnom arhivu u Rijeci, otvorena je izložba fotografija ‘Pariški nedogledi’ autora Stanka Abadžića na kojoj su izložene crno-bijele fotografije turistički manje eksponiranih dijelova Pariza. Izložba ostaje otvorena do 30. prosinca.
.
Stanko Abadžić - Pariški nedogledi
.
Iskustvo je namnoženi život sjedinjen s nasljeđem; od čega uvijek krećemo ili čega se pokušavamo osloboditi kako bismo osvojili nove prostore. Način poimanja i ‘uzimanja’ slika iz prostornog konteksta Pariza je takav da Abadžić nije ‘zaledio trenutak’, već je svaku stvorenu fotografsku sliku prožeo sepstvom u najplemenitijem obliku. Ta sjedinjenost autora i uobičajenih prizora grada, u ovom slučaju Pariza, trajno živi u beskrajima naših asocijacija.
.
Abadžić je tražio i našao Pariz mjeren čovjekom, a ne onaj iz turističkih brošura. Strah i predrasuda, nametnuti matricom izlizanog i skoro potrošenog sadržaja turističke i medijske ponude Pariza, bili su dio popudbine Abadžićeva odlaska u Pariz. Pariz izvučen iz turističkog paketa zatvoreni je okvir koji nudi neku vrst lakirovke koja sasvim dostatno zadovoljava efemerne potrebe turista – hodočasnika.
.
Abadžić je svjestan nametnutog glamura i zato vrlo jasno nosi misao o fotografiji, misao o Parizu i misao o sebi u Parizu. Ovo su tri osnovna punkta, orijentira s kojima naš autor putuje u Pariz i s njima traži i istražuje grad dimenzioniran u mjeri čovjeka. Autor markira Pariz idejom, mišlju i projekcijom sebe u prostor grada te nas na taj način vodi vremensko-prostornom spiralom u jeku i odjeku intimnog.
.
…Abadžić se otklonio od poznatih destinacija i istraživao je, kako sam kaže, svoj Pariz i zato je u naslovu pojam nedogledi tj. beskraji. Način na koji je on uprizorio Pariz nedostižan je i nedogledan putniku kakve turističke skupine. Ovo su dogledani beskraji sinergijskog odnosa Stanka Abadžića Pariza. Borislav Božić
.
Stanko Abadžić rođen je 1952. u Vukovaru. Diplomirao je germanistiku i radio kao dopisnik Vjesnika iz Vukovara. Od 1995. do 2002. boravi u Pragu gdje radi kao slobodni fotograf te izlaže na brojnim skupnim izložbama a i samostalno (retrospektivna izložba u Komornoj galeriji Dom Josefa Sudeka u Pragu).
.
2002. vraća se u Hrvatsku i predstavlja samostalnom izložbom ‘In Absentia’ u zagrebačkoj Mimari. 2010. boravi u Cite International des Arts u Parizu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, između ostalog Zlatne medalje FIAPA u Danskoj za fotografije Urbani krajolici. Fotografije mu se nalaze u brojnim kolekcijama u Hrvatskoj, Europi i Americi. Član je HDLU-a, HZSU-a, počasni član ULUPUH-a te član Fotokluba Zagreb i Fotokluba Rijeka. Živi u Zagrebu.
.
Više o autoru možete saznati u razgovoru koji smo s njim napravili.
.

No comments yet.