ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Stanko Abadžić izlaže fotografije Istambula

22.02.2013.

U galeriji Matica hrvatska na adresi Matice hrvatske 2, u utorak, 26. velječe u 19 sati otvara se izložba crno bijelih fotografija Stanka Abadžića.

Stanko Abadžić izlaže fotografije Istambula
 
Autor je u tri navrata boravio u Istanbulu i sada se premijerno predstavlja s novim ciklusom od 40 fotografija.

Izložba ostaje otvorena do 10. ožujka 2013. godine.
Radno vrijeme Galerije MH: PON-PET 11-17 sati

Grad predstavlja možda najznačajnije, najraznolikije i istodobno najsloženije dostignuće što ga je čovjekov kreativnoegzistencijalni nagon tijekom povijesti uspio iznjedriti. Ovdje se, međutim, nipošto ne radi o nekom jednoznačno zadanom ili isključivo pragmatično funkcionalnom izumu odnosno patentu; grad valja doživljavati kao svojevrsnu tvorbu koja je od svojih najranijih začetaka zamišljena da se organički poveže, ispreplete te zajednički postupno sazrijeva i mijenja sa svojim tvorcem, dakle čovjekom. I doista, sudbine čovjeka i grada u pravilu su neraskidivo povezane; eventualno umiranje grada neizostavno će podrazumijevati i smrt čovjeka.

A svaki je grad, zapravo, amalgam mnogobrojnih silnica izazvanih kako ljudskim tako i prirodnim djelovanjem. Arhitektura, urbanizam, javni spomenici, intimni interijeri, geografske karakteristike ili pak klimatske okolnosti tek su neke od njih, ali jednu ipak valja posebno izdvojiti: ljude što pojedini grad trajno nastanjuju ili pak u njemu tek privremeno borave.

Fotograf Stanko Abadžić često i rado snima gradove, posvećujući im i čitave cikluse svojih radova. Nije pretjerano reći kako upravo takvi ciklusi predstavljaju jedan od njegovih zaštitnih znakova. Ali, što nam to u pristupu temi/motivu grada kod Stanka Abadžića može biti osobito zanimljivo?
Ponajprije, riječ je o autoru svjesnom svega onoga što pojam grad općenito može značiti i predstavljati; tek s tom sviješću on će svoju kreativnost i vještinu usmjeravati k pojedinačnom odnosno konkretnom, u ovom slučaju Istanbulu. Nadalje, Stanko na izuzetno dojmljiv način uspijeva ostvariti sinergiju između subjektivnosti i objektivnosti fotografskog pogleda. I doista, fotografije mu karakterizira naglašeni realizam, ali to nimalo ne umanjuje njihovu poetičnost. On je nadasve lucidan promatrač Istanbula, ali i netko tko se s njime stapa, na taj način i sâm postajući tek djelićem fascinantnoga grada. Stankov Istanbul istodobno je veleban i intiman, živahan i sjetan, zaposlen i dokon, tih i glasan…

Ukratko, jedan istinski velegrad sa svim podrazumijevajućim suprotnostima, u ovom slučaju ne samo estetski dojmljivo interpretiran u klasičnoj crno-bijeloj gelatin silver print tehnici, već – vidljivo je to iz svake pojedinačne fotografije – i duboko doživljen odnosno proživljen. A pobrojane sadržajno-ugođajne suprotnosti što ih zapažamo na razini cjelokupnog ciklusa katkada će svoj pandan imati i u onim formalno-izvedbenim na razini svake pojedinačne fotografije. Prije svega se to odnosi na mjestimična kontrapunktiranja svjetla i sjene, ili pak na nadasve dojmljivo iskazano sučeljavanje čovjeka s arhitekturom/urbanizmom.

Fotograf je ovdje nesumnjivo na određeni način oblikovao jedan grad, ali taj proces nipošto nije bio jednosmjeran. Istinski umjetnički postupak uvijek, naime, podrazumijeva kako primanje tako i davanje.

VANJA BABIĆ

Katalog izložbe možete pogledati ovdje.

Stanko Abadžić rođen je 1952. u Vukovaru. U petnaestoj godini od oca dobiva prvi fotoaparat SMENA 8. Učlanjuje se u Foto-klub Borovo, koji mu organizira prve skupne i samostalne izložbe u Vukovaru i Borovu.
Diplomirao je germanistiku i radio kao dopisnik Vjesnika. Iz tog vremena poznate su njegove reportaže iz Tunisa,Malte,Turske i drugih zemalja.
Od 1995. do 2002. boravi u Češkoj, gdje radi kao slobodni fotograf.
U Češkoj je također imao brojne skupne i samostalne izložbe, a najveću retrospektivnu izložbu imao je u Pragu u Komornoj galeriju Dom Josefa Sudka, koja nosi ime po čuvenom češkom fotografu. U Pragu uz pomoć veleposlanstva Republike Hrvatske objavljuje i prvu knjigu pod nazivom U ogledalu života.
Muzej Mimara 2003. organizira izložbu In Absentia, kojom je Abadžić označio povratak na hrvatsku fotografsku scenu.

U Hrvatskoj je izlagao u Osijeku, Novigradu, Splitu, Zagrebu, Dubrovniku, Karlovcu, Sisku, Rijeci i Daruvaru. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.
U Cite International des Art u Parizu boravi 2010., s ciljem da portretira grad.
Iste godine u Gliptoteci u Zagrebu održana je izložba pod nazivom Pariz-Skice za portret grada.
Samostalno je izlagao u šesnaest europskih zemalja, Argentini, Japanu, Rusiji i Americi.
Njegove fotografije nalaze se u brojnim zbirkama u Europi, Hrvatskoj i Americi. Redovito surađuje s izdavačkim kućama Disput, Meandar, Fraktura, na oblikovanju naslovnica knjiga.
Član je HDLU Zagreb, Hrvatskog saveza samostalnih umjetnika Zagreb i Foto-kluba Zagreb. Živi i radi u Zagrebu.

No comments yet.