ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Stanko Abadžić i Boris Zabukovec – ANERI

11.01.2017.

U Foto galeriji Siscia obscura – Sisak imamo veliko zadovoljstvo premijerno otvoriti izložbu fotografija autora Stanka Abadžića i slovenskog fotografa Borisa Zabukovca. Otvorenje izložbe je 18. siječnja 2017. sa početkom u 20 sati, a trajat će do 10. veljače 2017.

Stanko Abadžić i Boris Zabukovec - ANERI
 
Jedna Aneri ( Irena ), dva autora, isto mjesto, isti uvjeti, a opet tako različito.
Ukratko opisan početak jednog izvrsnog fotografskog ekperimenta nastao na seminaru Akt i vintage fotografije na kojem je Stanko Abadžić bio predavač, a Boris Zabukovec polaznik seminara. Naizgled malo neobično kad se uzme u obzir fotografsko iskustvo jednog i drugog.

Kada se spomene ime Stanka Abadžića i pojam akt, neizbježno je onome tko poznaje Abadžićev rad, krenuti prekapati po memorijskim ladicama sivih malih stanica sve one već legendarne fotografije nagih žena fotografiranih po Pragu, Zagrebu, Japanu i tko zna gdje sve ne. I onda opet po tko zna koji put… nešto drugo i različito nego prije, ali opet “ Abadžijevski “. I svaki puta kada gledam njegove fotografije ne prestajem biti “ ljubomoran“ na to njegovo majstorstvo kada naizgled od ničega stvoriš kompoziciju, priču. Prozor, bjeli zid I model…za nekoga premalo, za njega i previše

Sa druge strane Boris Zabukovec, fotografski mlad autor, mene kao pisca ovih redaka potpuno je iznenadio, ponajprije jer je pristao na ovaj fotograski “duel“ sa iskusnim majstorom. Možda su ga životno iskustvo ili njegov karakter gurnuli u ovu “utakmicu“ u kojoj se već unaprijed zna “pobjednik“. I da nastavim u sportskom žargonu “fula sam cili balun“. Boris bez obzira na njegov fotografski staž ima ono što mnogi neće nikada svladati ….on gleda. I to što vidi jako dobro zamrzava i pamti. ” Skoro da i nemam detaljno definiran scenario kad fotografiram portrete i aktove jer želim istaći iskrenost, emocije…trenutak. I zato volim raditi sa neprofesionalnim modelima. “ govori Boris o svojim fotografijama.

Možda bi bilo najinteresantnije pitati modela o radu sa jednim i drugim fotografom, možda bi ona bila jezičac na vagi koji bi presudio ovaj “duel“ .
Ali u jedno sam potpuno siguran, i ovaj put pobijedila je FOTOGRAFIJA.

Svaki autor predstavit će se sa 12 crno bjelih fotografija.

Miroslav Arbutina – Arbe

No comments yet.