ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Stanko Abadžić – Fotozapisi s putovanja po Normandiji

06.06.2012.

U srijedu, 6. lipnja, s početkom u 19 sati, u Kulturnom centru Dubrava, otvara se izložba fotografija Stanka Abadžića ‘Fotozapisi s putovanja po Normandiji’, povodom obilježavanja Dana D.

Stanko Abadžić - Fotozapisi s putovanja po Normandiji

Izložba crno-bijelih fotografija s putovanja po sjevernoj Francuskoj nastala je u proljeće 2006. u suradnji s Francuskim alijansama u Rijeci i u Zagrebu. Francuska alijansa Zagreb organizirala je putovanje kroz francuske regije Alsace-Lorraine-Picardie-Champagne-Normandie. Autor je namjenski na putovanju stvarao fotografske zapise koji će biti predstavljeni javnosti tijekom Dana frankofonije 2007. godine u Rijeci i u Zagrebu. Izložba je prvi puta prikazana javnosti na Danima Frankofonije 2007. godine.

Bitka za Normandiju vodila se 1944. između snaga nacističke Njemačke, koje su okupirale zapadnu Europu, i savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu. Šezdeset godina kasnije, invazija Normandije, poznata i kao Operacija Overlord, ostaje najveća pomorska invazija u povijesti, invazija koja je uključivala preko tri milijuna vojnika koji su prevezeni preko kanala La Manche iz Engleske u Normandiju u okupiranoj Francuskoj.

Većinu savezničkih snaga činile su američke, britanske,kanadske i francuske jedinice. Druge zemlje, čiji vojnici su također sudjelovali u bici, bile su Australija, Belgija, Čehoslovačka, Grčka, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška i Poljska.

Iskrcavanje u Normandiji započelo je noćnim padobranskim i jedriličarskim desantom, masivnim zračnim napadima i pomorskim bombardiranjem nakon kojeg je uslijedio amfibijski desant na dan 6. lipnja ili na Dan D. Bitka za Normandiju potrajala je još dva mjeseca koliko je trebalo savezničkim snagama da uspostave čvrst mostobran na europskom kopnu i da probiju njemačku liniju fronta u Francuskoj, a okončana je sa oslobađanjem Pariza i uništenjem džepa kod Falaisea.

Stanko Abadžić rođen je 1952. u Vukovaru. Diplomirao je germnistiku i radio kao dopisnik Vjesnika. Iz tog vremena poznate su njegove reportaže iz Tunisa, Malte, Turske i drugih zemalja. Od 1995. do 2002. godine boravi u Češkoj, gdje radi kao slobodni fotograf. U Češkoj jer imao brojne skupne i samostalne izložbe a najveću retrospektivnu izložbu imao je u Pragu u Komornoj galeriji Dom Josefa Sudka, koja nosi ime po čuvenom češkom fotografu.

2003. godine muzej Mimara organizira mu izložbu IN ABSENTIA, kojom je Abadžić označio povratak na hrvatsku fotografsku scenu. U Hrvatskoj je izlagao u Osijeku, Novigradu, Splitu, Zagrebu i Dubrovniku, Karlovcu, Sisku, Rijeci i Daruvaru. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Samostalno je izlagao u 16 europskih zemalja, Argentini, Japanu i Americi. Njegove fotografije nalaze se u brojnim zbirkama u Europi, Hrvatskoj i Americi. Redovito suradjuje s izdavačkim kućama na oblikovanju naslovnica knjiga. Član je HDLU Zagreb , Hrvatskog saveza samostalnih umjetnika Zagreb i Fotokluba Zagreb. Živi i radi u Zagrebu. Zastupljen u zbirkama i privatnim kolekcijama : Filip Trade, Zagreb; Zbirka hrvatske fotografije, Fotoklub Zagreb; Muzej grada Rijeke; Moderna galerija Rijeka; Moderna galerija Zagreb; Steven Cohen Gallery, L.A. USA; Stuart N. Brotman Communications, Boston, USA; Perdita Adrian Kunze, Njemačka; Galerija Moosgasse, Kempen, Njemačka; Kazutami Ando, Tokio, Japan; Karel Kresta, Prag, Češka; Stockeregg, Zuerich, Švicarska; Vintage Ltd, USA; Pg Art Gallery, Turska; John Cleary Gallery, Houston, USA; Umeleckoprumyslove muzeum Praha; Fotografska zbirka pariske banke HSBC. Portfolio mu je objavljen u brojnim časopisima.

No comments yet.