ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Split – Svjetska izložba novinske fotografije

02.05.2010.

Na Svjetskoj izložbi novinske fotografije (World press photo 2010.) u Splitu, koja će se održati od 5. do 19. svibnja, bit će izloženo 168 fotografija koje je odabrao poseban žiri.
.
World press photo 2010.
.
vrijeme: 5.5.2010. – 19.5.2010.
mjesto: Split; Galerija MKC Split, Kralja Tomislava 15
organizator: Foto klub Split
url: http://www.fotoklubsplit.hr
.
.
Na natječaj je 5847 novinskih fotoreportera iz 128 zemalja prijavilo 101.960 fotografija, izvijestio je danas na konferenciji za novinare koordinator te izložbe za Hrvatsku Valentino Perić Prcić.
.
Ovo je peta godina zaredom da se u Splitu održava Svjetska izložba novinske fotografije. Split će ove godine, kao i prošle dvije, uz Amsterdam, biti drugi grad u svijetu u kojem će se prirediti ta izložba.
.
Nizozemski glavni grad tradicionalno je prvi u kojem se održava ta izložba, a ove je godine otvorena 24. travnja, objasnio je Valentino Prić Prcić.
.
Najavio je da će splitska publika moći vidjeti i prvonagrađenu ovogodišnju novinsku fotografiju talijanskog fotoreportera Pietra Masturze, koja je obišla svijet. Njemu će nagrada biti uručena 2. svibnja u Amsterdamu. Na fotografiji je žena koja u suton s vrha svoga teheranskog doma viče prosvjedujući nakon predsjedničkih izbora u Iranu.
.
Žiri je ove godine iznimno odlučio dodijeliti posebnu nagradu fotografiji ‘skinutoj’ s videa koja prikazuje mrtvu studenticu poginulu u Teheranu nakon predsjedničkih izbora u toj zemlji, objasnio je Perić.
.
Dogradonačelnica Anđelka Visković izvijestila je kako će grad sa 150.000 kuna pomoći održavanje izložbe. ‘Čast je da Split, nakon Amsterdama, bude drugi grad u svijetu čija će publika moći vidjeti izložbu’, istaknula je Visković.
.
.
Pietro Masturzo, “Protest from the Tehran roof” Laura Panak (The Guardian Weekend), “Graham, anorexic teenager” Mark Vernaski (Pulitzer Center), “Guinea-Bissau” David Gutenfelder (Associated Press), “Fight with the Talibans”

.
.
.
.
.
.
.
.

No comments yet.