ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Složenije tehnike retuširanja

12.11.2010.

Koliko puta ste fotografirali djecu i dokumentirali njihove prve korake, prvo hranjenje, igranje i glupiranje? Koliko puta ste pregledavali te fotografije i na njima otkrili da je baš par dana prije dijete razbilo bradu, ogreblo se ili imalo vodene kozice? A baš bi tu sliku htjeli poslati svojoj teti u Norvešku? Jedino što ne biste baš htjeli poslati fotografiju sa svim tim ogrebotinama ili krasticama od vodenih kozica. Photoshop i za to ima lijeka.
.
Složenije tehnike retuširanja
.

Popravite ten      
Za uklanjanje manjih krastica Spot Healing Brush je idealan. U Options traci uključite Proximity Match i iz Brush Pickera izaberite mekani kist. Prikaz fotografije na ekranu zumirajte na 100%. Desnim klikom miša (na Mac-u Ctrl+ klik) na slici osigurajte da je kist dovoljno velik da prekrije krasticu i kliknite na nju kako biste ju uklonili. To ponovite na svim manjim nečistoćama na licu. Photoshopov algoritam za vas izračunava idealnu kombinaciju piksela koji se nalaze uz nepravilnosti na fotografiji koje tu ne bi trebalo biti i zamjenjuje ih pikselima sličnog kontrasta, boje i zasićenja.
       
Očistite sve nečistoće      
. Za uklanjanje većih krastica ili crvenila izaberite Healing Brush alat. Osigurajte da je u Options traci uključen Aligned. Alt + klik na dio čiste kože za postavljanje Healing Source Pointa, tj. da uzmete uzorak „zdrave“ kože koju ćete prenijeti na dio koji želite urediti. Sad alatom bojajte preko krastice. Vidjet ćete kako se na mjestu gdje ste uzeli „zdravi“ uzorak pojavio plusić koji se pomiče kako vi pomičete kistom preko krastica. On vam samo pokazuje koji dio trenutno prenosite kistom i stapate s područjem na koje ga nanosite. Budite jako pažljivi pri korištenju alata na rubnim područjimaNaravno da izbor alata koji ćete koristiti ovisi isključivo o veličini površine koju obrađujete i prijanjajućim pixelima.
Za veće površine odličan alat je Patch tool kojim selektirate određenu površinu. Kada ste selekciju napravili kliknite na to područje i odnesite ga. Gdje? Ovisno o tome što ste selektiralii što vam je uključeno u alatnoj traci. Ako je uključena opcija Source, tada je područje koje ste selektirali područje na kojem će se dogoditi promjene, odnosno gdje će se površina na koju odnesete selekciju stopiti sa onom koju ste selektirali. Ako je uključena opcija Destination, tada je površina koju ste selektirali ustvari ono što želite prenijeti na oštećeni dio i koja će djelovati na to područje kako bi ga što je moguće više uskladila sa odabranom površinom. Da biste vidjeli rezultat morate deselektirati selekciju jer ćete tek tada vidjeti kakav učinak ste ovime postigli na rubovima.
       
Uredite boje      
Kada su sve kraste uklonjene, morate se pozabaviti i bojama kože. Kliknite ikonu Create new Adjustment Layer u dnu palete Layers , a zatim u novootvorenom izborniku odaberite Levels. Vidite da je područje tamnih tonova udaljeno od lijeve strane pa za početak lijevi trokutić pomaknite da mu je vrh na mjestu gdje vam se počinju prikazivati ti tamni tonovi. Poigrajte se još i sa srednjim vrijednostima kako biste dobili što ravnomjerniju raspodjelu boja.
       
Izoštrite fotografiju      
Kada ste podesili boje, izoštrite sliku. Odaberite Filter => Sharpen => Unsharp Mask. U mom slučaju podesio sam Amount na 135, Radius na 1.1 a Treshold na 0. Naravno da za sve fotografije ne vrijede ove postavke. Morat ćete se igrati da dobijete najbolje rezultate.
       
Zamutite neželjene dijelove fotografije  
Nakon izoštravanja, duplicirajte sloj na kojem je vaša fotografija i uključite Filter => Gaussian Blur kako biste malo zamutili neke dijelove. Ovim filtrom zamućenje ima učinak na cijelu sliku, ali to ćete naknadno riješiti. Zamućenje od 1 piksela na ovoj fotografiji je bilo dovoljno. Nakon toga na tom sloju kliknite na ikonu Add Layer mask u paleti Layers i odaberite Brush alat s mekim okruglim kistom. Pazite da vam je označena Layer mask thumbnail ikona, jer ćete inače bojati po sloju. Crnom bojom bojajte preko dijelova koje želite da ostanu oštri.
       
Sada je vaša fotografija spremna za slanje teti u Norvešku!

.

.

No comments yet.