ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Slavka Pavić u Foto Galeriji Lang

04.04.2014.

U nedjelju, 6. travnja, u 12 sati, u Foto Galeriji Lang u Samoboru, otvara se izložba fotografija Slavke Pavić. Izložba traje do 27. travnja.

Slavka Pavić u Foto Galeriji Lang
 
Izložba Slavke Paviću Foto galeriji Lang je uvod u veliku retrospektivnu izložbu ove značajne fotografkinje što se u travnju ove godine otvara u Muzeju grada Zagreba. Ova podudarnost najviše govori o samoj Slavki Pavić i njenom mjestu u modernoj i suvremenoj hrvatskoj fotografiji. Jedno je muzejska obrada, a drugo je galerijsko predstavljanje njena opusa; potonja izložba u Foto galeriji Lang daje na uvid isključivo njene originalne fotografije u vremenskom rasponu od 1953. pa zamalo do danas.

Slavka Pavić pripada generaciji koja je ranih pedesetih godina 20.stoljeća (može se reći od nastavljanja XI. međunarodne izložbe fotografije u Zagrebu 1951.g.) medij fotografije uspješno stavila u žižu javnog zanimanja i vizualne kulture općenito. U plodnoj atmosferi zagrebačkog Fotokluba, našla je svoje ravnopravno mjesto skladnim crno/bijelim fotografijama u kojima razvija poetiku ‘subjektivne’ estetike što nikada nije napustila. Premda joj rane fotografije temom i motivom odaju snažnu prisutnost morfologije konstruktivizma odnosno geometrije, u kasnijim radovima, u prizorima zagorskog pejzaža, razvija specifičnu nježnost i toplinu.

Posebna draž ove izložbe je u tom što su sve odabrane fotografije analogne. Ta tehnologija izrade fotografskih slika danas je na odlasku, a slike se danas proizvode pretežno digitalnom tehnologijom. Posebno treba naglasiti da se pravo čudo krije u nevidljivoj komponenti analogne fotografije, gdje je pored optike, mehanike i kemije u proces stvaranja analogne slike ugrađena alkemija i nikada ne bi trebalo smetnuti s uma kako ta okultna vještina caruje univerzumom umjetnosti, pa tako i fotografije. Želimir Koščević

Slavka Pavić (Jajce, 1927.), članica Fotokluba Zagreb od 1951. Redovno izlaže od 1952. na brojnim skupnim izložbama u zemlji i u svijetu. Dobitnica je brojnih nagrada, među ostalima i Nagrade ‘Tošo Dabac’ 1990. godine, a 2012. Galerija ‘Vladimir Filakovac’ u Zagrebu organizira joj retrospektivnu izložbu. Živi i radi u Zagrebu.

No comments yet.