ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Slavka Pavić – Retrospektivna izložba u Italiji

15.07.2015.

Retrospektivni izbor fotografija Slavke Pavić, jedne od najznačajnijih hrvatskih fotografkinja druge polovice dvadesetog stoljeća, izložen je u galeriji Chiesa di San Lorenzo, u gradu San Vito al Tagliamento gdje se, u okviru međunarodnog festivala fotografije Spilimbergo Fotografia, mogu pogledati do 9. kolovoza.

Slavka Pavić - Retrospektivna izložba u Italiji
 
Slavka Pavić u svojim fotografijama gotovo uvijek zadržava pripovjednu komponentu i osobni komentar, što njezine fotografije čini značenjski višeslojnima, a nju kao autoricu definira kao predstavnicu subjektivne fotografije, ustvrdila je u najavi izložbe Iva Prosoli, koja je s umjetnicom napravila izbor fotografija za izložbu.

Formalno je inovativna, otvorena eksperimentu i propitivanju likovnih mogućnosti i tehničkih zakonitosti medija, a njezin se rad može svesti na nekoliko osnovnih tema: grad, priroda, čovjek, fotografija, napomenula je.

Fotografirati je počela pedesetih godina, kada se fotografija sve više afirmira kao samostalna umjetnost, zamjenjujući istraživanja tehničkih mogućnosti s intimističkim pristupom i individualnom interpretacijom snimljenog. Od samih početaka pokazivala je zanimanje za detalje i strukture, te često koristi urbani krajolik, u gradskim vizurama pronalazi i sjenama naglašava geometrijske oblike i reinterpretira svakodnevne motive.

Izložba, koja je prvi put bila postavljena u travnju prošle godine u Muzeju Grada Zagreba, obuhvaća radove koji pokazuju svu širinu njezinih interesa i rada, a fotografije su organizirane tematski.

Slavka Pavić (1927., Jajce, BiH) počela je fotografirati polovicom prošlog stoljeća na nagovor supruga, istaknutog fotografa Milana Pavića, kada se i učlanila u Fotoklub Zagreb. Ubrzo počinje izlagati, a do danas je imala 19 samostalnih i više od 300 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Osvojila je više od 90 različitih nagrada i priznanja. Jedna je od osnivačica Ženske sekcije Fotokluba Zagreb, 1973., najprije uz Gjuru Griesbacha i Vladka Lozića, suorganizira izložbe Sekcije “Žene snimaju”, a kasnije postaje i glavna organizatorica. Radovi su joj u Zbirci hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju grada Zagreba, Muzeju suvremene umjetnosti, Etnografskom muzeju u Zagrebu te privatnim zbirkama.
(Hina)

No comments yet.