ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Slavica Isovska – Iza urbanog horizonta, Šutka

20.09.2013.

U Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu, u petak, 20. rujna, u 19 sati, otvaraju se dvije samostalne izložbe: Slavica Isovska predstavlja se izložbom fotografija ‘Iza urbanog horizonta, Šutka’, a Mirko Ognjanović izložbom ‘Prostori stanja oblika’. Izložbe će predstaviti Eugen Borkovsky.

Slavica Isovska - Iza urbanog horizonta, Šutka
 
Šutka: Ova likovna prezentacija nudi seriju bilješki fotografskom kamerom koju potpisuje Slavica Isovska. Niz fotografija kojima nas okružuje rezultat je kreativnog istraživačko – dokumentarističkog činjenja ostvarenog tijekom 2012. godine. Autorica u žižu uzima neuobičajeno ljudsko kao temu za fotografske zapise. Slavica odlazi u naselje Roma naoružana fotografskom kamerom. Nakon boravka na lokaciji vraća se bogatija za uzbuđujuće dojmove te sa obilnom serijom neponovljivih autorskih fotografija. Vlasnici zabilježenih lica i atmosfera na ovom nizu radova su stanovnici naselja Šutka, u blizini Skopja u Makedoniji. Ovo saznanje dovodi nas do sadržajne obujmice cijele serije.

Izložba Mirka Ognjanovića predstavlja izbor iz nekoliko ciklusa. Uvjetna, gruba podjela razlikuje dvije grupe. U jednoj su monokromatski radovi sa geometrijskim oblicima. Oni su bliskiji pojmu crteža. Druga grupa su radovi koji posjeduju znatno prisustvo kolora. I oni su geometrizirani ali imaju više slikarskih karakteristika. Većina njih izvedena je akrilom na papiru. Za ovaj postav izabrani su radovi na kojima je naracija svedena na minimum. Odmah učavamo pritajeni ali snažan energetski naboj kojim odišu ove kolekcije. Autor naizmjence prelazi granice istraživanja individualne percepcije problema i općenite fenomenologije prostora doživljaja. Svojevrsna neuroza snažne želje za izgovorom ogleda se u repertoaru netipično slikarskog materijala. Nemir jest energija. Energija navodi misao. Misao teško čita energiju. Mir je poželjniji. Nemir troši energiju. Umjetnik riskira.
Iz teksta Eugena Borkovskog

No comments yet.