ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Skoro sve 5 & 17km/h

06.06.2012.

U sklopu Pedalafesta, prvog hrvatskog biciklističkog festivala, koji se održava u Zagrebu od 7. do 9. lipnja, na Trgu žrtava fašizma bb, u Domu HDLU (karta) možete pogledati dvije fotografske izložbe –  ‘Skoro sve pet’, Bernarda Čovića i 17 km/h, grupe autora.

Projekt Bernarda Čovića  “Skoro sve 5″ je nastao prošle godine na putovanju od Rovinja do Dubrovnika. Svakih 5 km je napravljena fotografija iz vožnje tako da se vidi cesta. Napravljeno je oko 130 fotografija. Cilj projekta je prikazati cestu po kojoj biciklist mora putovati, to jest prekasnu zemlju koja je savršena za bicikl, a nema biciklističkih staza. To je razlog i imena projekta “Skoro sve 5″, naslov nosi neku dozu ironije.

Izložba 17km/h predstavlja 17 fotografija autora koji tematiziraju urbanu vožnju biciklom po Zagrebu. Autori, iako većinom fotografi, u ovom slučaju prvenstveno nastupaju kao biciklisti svjesni specifičnih situacija i perspektiva koje se postavljaju pred vozače u ovome gradu. Prilagođavajući brzinu na 17km/h, pojačanim oprezom prema prometu, pješacima i preprekama, biciklisti-fotografi bilježe specifičnosti kretanja po gradu, uočavajući prednosti i mane zagrebačke biciklističke infrastrukture. Sedamnaest fotografija postavljeno oko prstena HDLU-a namijenjeno je sagledavanju prvenstveno kruženjem biciklom. Postav u ovom slučaju maksimalno iskorištava tehničke, kao i simboličke mogućnosti zgrade HDLU-a (Meštrovićev paviljon) i njezinog urbanog okruženja. Istovremeno, ova izložba, kako sadržajem tako i prezentacijom, smješta biciklista u prvi plan za razliku od njegove nezavidne pozicije unutar urbano-prometnog planiranja grada Zagreba.

 

Više o samom festivalu možete doznati na http://pedalafest.org/

No comments yet.