ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Shai Ginott – Od početka (From The Beginning)

21.02.2014.

U Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, u nedjelju 23. veljače u 12h, otvara se izložba fotografija slavne izraelske fotografkinje s internacionalnom karijerom Shai Ginott pod nazivom Od početka (From The Beginning). Izložbu u suradnji s Fotoklubom Split organiziraju Veleposlanstvo Države Izrael u Republici Hrvatskoj i Židovska općina Split.

Shai Ginott - Od početka (From The Beginning)
 
Izložbu će otvoriti Veleposlanik Izraela u Republici Hrvatskoj gdin. Yosef Amrani.

Izložba će biti otvorena do 13. ožujka 2014.

Susret s prirodom je složeno iskustvo. Ono je duboko i slojevito kao listanje stranica povijesti, naizmjenično između svijeta stvarnosti i zamišljenoga svijeta, između onoga što se dogodilo u prošlosti i onoga što će se dogoditi u budućnosti. Snaga prirodne svjetlosti, zemlja, voda, nebo kao i svijet flore i faune – dramatično su opisani u biblijskoj priči o stvaranju. “I reče Bog: »Neka bude svod posred voda da dijeli vode od voda!«.” (Postanak 1:6). Očuvanje prirode pojavljuje se u interakciji čovjeka i prirode i njegova značenja, kao njezina sastavnoga dijela. “ Gospod, Bog, uzme čovjeka i postavi ga u edenski vrt da ga obrađuje i čuva.” (Postanak 2:15). Ljepota prirode i mudrost stvaranja su izražene u Psalmima, i u prema riječima proroka. “…Pustinju ću pretvoriti u močvaru, a u vrela sušnu zemlju” (Izaija 41:18).

Čitanje Biblije je kao putovanje. To je putovanje osobnoga upoznavanja sa zemljom, s njezinim krajolicima, starim i novim mjestima, s poviješću starijega i novijeg doba i arheološkim ostacima koji nam služe kao putokazi. Sve prikazane fotografije snimljene su u Izraelu, u pustinji Negev, na obali Mediterana, Galilejskoga jezera i Mrtvog mora; u šumama Galileje i na snježnim vrhovima planine Hermon, za topla i suha ljeta, za kišne i hladne zime, u doba selidbe ptica i buđenja prirode u proljeće. Fotografije na ovoj izložbi prikazuju imaginarne krajolike, one se sastoje od dviju fotografija prikazanih jedna preko druge. Fotografije su preuzete iz knjige Razmišljanja, izdane 1999.g. od Ministarstva obrane Države Izrael.

Shai Ginott - Od početka (From The Beginning) Shai Ginott - Od početka (From The Beginning) Shai Ginott - Od početka (From The Beginning) Shai Ginott - Od početka (From The Beginning)

 
Shai Ginott rođena je u Jeruzalemu 1958. Biolog po zanimanju, svoju karijeru fotografkinje likovne umjetnosti i prirode započela je 1984. kao direktorica fotografije Izraelske uprave za nacionalne parkove. Njezine fotografije objavljene su u novinama, časopisima i knjigama, uključujući bestselere: Odjeci Krajolika (1992, Ministarstvo obrane), koji je osvojio zlatnu nagradu na Međunarodnom sajmu knjiga u Jeruzalemu 1993. g.; Mjesto u srcu, Jeruzalem (1995, Ministarstvo obrane); Izrael Sveta Zemlja (1995, Bruckmann); Izrael (1998, Bruckmann), kao i Spektakularni Izrael (1998.,Hugh L. Levin, ASC), gdje je također bila i urednik fotografije. Shai Ginott drži razne fotografske radionice diljem Izraela. Njezine fotografije prikazane su na mnogim izložbama u Izraelu i inozemstvu, među ostalima i u Barbican Centru u Londonu i Olympus Galeriji u Tokiju.

No comments yet.