ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Senka Jurković Gros – Strossmartre

27.09.2013.

U predvorju Male dvorane Narodnog sveučilišta Dubrava, otvorena je u ponedjeljak, 23. rujna izložba fotografija Senke Jurković Gros pod nazivom “Strossmartre”.

Senka Jurković Gros - Strossmartre
 
Ovogodišnja, četrnaesta po redu, tradicionalna zagrebačka manifestacija “Ljeto na Strossu” ili “Strossmartre” upravo je završila. Podsjećamo, manifestacija je pokrenuta još davne 2000. godine po uzoru na Pariški Montmartre, pa je tako poznato zagrebačko šetalište, ove i proteklih godina postalo omiljeno mjesto okupljanja i susreta mnogih umjetnika, zabavljača, građana i posjetitelja Zagreba. Strossmartre traje punih sto dana tijekom cijeloga ljeta održava od 23. svibnja do 15. rujna, pa su tako i ove godine mnogi građani i turisti uživali u svakodnevnom kulturnom, umjetničkom i zabavnom programu.

Senka Jurković Gros - Strossmartre Senka Jurković Gros - Strossmartre Senka Jurković Gros - Strossmartre Senka Jurković Gros - Strossmartre

 
Među njima se našla i fotografkinja Senka Jurković Gros, koja već nekoliko godina prati zbivanja na Strossu i pomno ih bilježi svojom fotografskom kamerom. Iz mnoštva snimljenih fotografija za ovu izložbu odabrala je 31 fotografiju.U izboru fotografija i koncipiranju izložbe Senka se odlučila za užu temu. Izabrala je one fotografije, kojima pokazuje atmosferu brojnih događanja između kojih se izdvajaju usputni portreti umjetnika, zabavljača i posjetitelja, u kojima je nastojala otkriti ono što je običnom oku skriveno, a to su emocije i raspoloženje ljudi, ono što se nalazi u srcima, mislima i duhu osoba koje je portretirala, bez obzira da li joj su one bile poznate ili ne. Izrazi lica tih ljudi nam govore o njima samima, tko su oni, čime se bave, što razmišljaju, kako se osjećaju. Posebno su zanimljive one fotografije gdje je kamerom zabiljeležila više trenutnih izraza osoba u jednoj seriji, koje na taj način čine neku vrstu serijskog portreta ili bolje rečeno eseja u kome se vide njihove emocije i raspoloženje u jednom konkretnom i odlučujućem trenutku.

Senka Jurković Gros - Strossmartre Senka Jurković Gros - Strossmartre Senka Jurković Gros - Strossmartre Senka Jurković Gros - Strossmartre

 
Izložba se može pogledati do 9. listopada, svakim radnim danom od 10 do 19 sati.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP

No comments yet.