ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Senka Jurković Gros – STACCATO

21.09.2012.

U ponedjeljak, 24. rujna, u 19 sati, u predvorju Galerije Vladimir Filakovac, u zagrebačkoj Dubravi otvara se samostalna izložba fotografija pod nazivom ‘STACCATO’ autorice Senke Jurković Gros, članice Fotokluba Zagreb. Fotografije je moguće razgledati do 11. listopada.

Senka Jurković Gros - STACCATO

Autorica je dala izložbi simbolični naziv – STACCATO, kojeg je posudila iz svijeta glazbe, da bi time istakla svoj sadašnji umjetnički credo – pronaći sebe u aktualnoj fotografiji, sa jasnim osjećajem smjera kretanja u svom stvaralaštvu koje još nije dovršeno u smislu konačnosti, nego na stvaralaštvo koje će znakovito obilježiti njezine sljedeće radove.

Za ovu izložbu, autorica je odabrala 43 fotografije iz svog iz širokog opusa nastalih u posljednjih pet godina, koje daju pogled i uvid na prvu dionicu njenog umjetničkog puta, započetog prvom samostalnom izložbom održanom 2007. godine u austrijskom Grazu u organizaciji Umjetničke udruge Dynamic Photo Art & Performance.

Sebe još uvijek smatra početnicom u umjetničkom stvaralaštvu, pa su joj otuda i teme i stil različiti. Rado fotografira različite teme iz široke oblasti fotografije, a za ovu izložbu je odabrala fotografije iz svakodnevnog života, portrete, prirodne i urbane krajobraze, razna kreativna istraživanja i reportažne zapise. Ipak, najviše se izdvajaju fotografije koje realno odražavaju životnu stvarnost u svim njegovim manifestacijama, pa tako one daju osnovni ton cjelokupnoj izložbi.

Senka Jurković Gros - STACCATO Senka Jurković Gros - STACCATO <Senka Jurković Gros - STACCATO/td>

Senka Jurković Gros - STACCATOPreko izloženih fotografija lako čitamo i pratimo kako njezin kreativni potencijal od fotografije do fotografije kontinuirano raste i kako joj se likovni rukopis usavršava. U svakoj od prezentiranih fotografija prepoznajemo dijelove istovremeno tople, sjetne, vedre i tankoćutne duše ove nesumnjivo nadarene autorice.

Fotografija joj stvara radost i zadovoljstvo, o čemu sama kaže: „Fotografija je za mene uhvaćena iskrica vatrometa života. Ona zaleđuje trenutke kojih često puta nismo ni svjesni. Vraća nas u već proživljeno, budi osjećaje i mami osmjehe na lica zbog svega onoga što je bilo prije i poslije tog trenutka koji se uhvatio u mrežu objektiva. Fotografija nam pomaže pamtiti. No ima još puno veću moć: prenosi naša proživljavanja, naše osjećaje, naša viđenja drugima. Koliko smo puta svojim slikama izazvali suosjećanje, sreću ili divljenje – bez obzira jesu li ti gledatelji bili sudionici događaja ili ne… Pa nije li doista divno uspjeti uhvatiti neku takvu iskricu koja će u drugima pokrenuti osjećaje? Nije li divno podijeliti nešto svoje proživljene sreće s drugima?“

Senka Jurković Gros - STACCATO Senka Jurković Gros - STACCATO Senka Jurković Gros - STACCATO Senka Jurković Gros - STACCATOSenka ne fetišizira poznate kanone fotografije niti ih podcjenjuje. Usvojila je nekoliko jednostavnih pravila kojih se drži u svom stvaranju, za koje kaže: „Kad se nađeš pred motivom, valja znati i osjetiti, izabrati pravi trenutak, pravi kut, pravo osvjetljenje, usredotočiti se na ono bitno. Sva druga mudrovanja su nepotrebna“!

Premda se Senka Jurković Gros još od najranije mladosti druži s fotografijom kao najmilijom igračkom, ozbiljnije joj se posvećuje tek zadnjih sedam godina, odlaskom u mirovinu i dolaskom u Fotoklub Zagreb. Prvi fotoaparat (Werra I) dobila je za svoj 16-ti rođendan i u prvo vrijeme snimala je, kako sama kaže: „Sve što mi je zapelo za oko – most, kravice i pastire do gležnja u vodi, detalje dvorca Bosiljevo, krajeve kroz koje smo prolazili. Kasnije se krug tema sužavao, pa sam tako svoje interese usredotočila na obitelj, na prijatelje i kolege, a kao sportaš imala sam prigodu snimati razna sportska događanja i natjecanja, a dolaskom u Fotoklub Zagreb otkrila sam u fotografiji svoj likovni izričaj, ona je postala moj stil života i strast“.

Njezin pristup stvaralačkom činu je pun entuzijazma i ljubavi prema fotografiji – jednostavan, neposredan, bez režiranja i naknadnih vidljivih estetskih dotjerivanja. Tako u stvaralačkom činu, ulazeći u svijet umjetničke fotografije, Senka nas polako ali sigurno uvodi i u svoju drugu dionicu umjetničkog puta i u značajnu komponentu svoje autorske fotografije – literarnost. Njene su fotografije toliko narativne da čitko i jasno ispisuju svoj literarni tekst i pričaju priče pune uzbudljivih sadržaja i emocija. Na nama je samo da se prepustimo tim znalački ispričanim pričama i uživamo.

Izložba se može pogledati do 11. listopada, svakim radnim danom od 10 do 20 sati.

Vinko Šebrek, AFIAP
Počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

No comments yet.