ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Andrej Perović – SANJARI

08.04.2010.

Godine 2004. u Zadru je pokrenut, energijom nekolicine lokalnih entuzijasta projekt poznat kao „SENTISH PARTY“. Osmišljen je kao reakcija, točnije kao revolt na opći, globalni fenomen – nestanak laganica u disko klubovima.
.

.

Filozofija današnjih klubova – što više „beats per minutes“ – odnosno udaraca u minuti kao da nalazi svoje opravdanje u činjenici da se životni ritam iz godine u godinu sve više ubrzava…
.
Kao nekakav apaurin, svake godine pred kraj ljeta, na malom trgu u zadarskoj varoši održava se ova večer isključivo laganih pjesama. I mlado i staro, i turisti i domaći parovi pod diskretnim svjetlom jedne disko kugle i po nekoliko sati se ljuljaju u ritmu sentiša. Činjenica da se takav projekt osmislio i ostvario, govori da je glavni poriv, odnosno „glad za stiskavcem“ bila prejaka.
.
Inspiriran tim događajem, s jedne strane očaran, a s druge zamišljen pitanjima o opstanku tzv. stiskavaca, nastali su SANJARI…
.
Fotografije su nastale 2005. godine, a iste godine pred Božić održana je i izložba u caffe baru Jazz, na mjestu gdje je i nastao „SENTISH PARTY“.
.
.
O autoru
.
Andrej Perović rođen je 1972. u Zadru. Fotografijom se bavi 20-tak godina. Od 2000.g radi profesionalno kao fotoreporter za zadarske novine, tjedne i dnevne, fotoagenciju Hinu, Vjesnik. Član je likovne udruge Zadart i fotogrupe 5.exe.

  1. Bravo,vidim da predstavljate hrvatske reportažne fotografe.Malo je tko danas”pravi fotograf”, a pod tim podrazumijevam diplomiranog fotografa.Takva diploma se na primjer može steći u školi primijenjene umjetnosti.
    Poznajem Andrejev rad,kao jedan od prvih ljudi kojima je kroz ruke na montažni stol SLOBODNE DALMACIJE došao Zadarski List, od prvih brojeva u Zadraskom Regionalu, itd.
    Zadar je konačno(FOTO KINO VIDEO KLUB-ZADAR) na moju inicijativu prihvatio TEČAJ PHOTOSHOPA koji je bio nužan za mnoge fotografe koji slikaju, ali neznaju digitalno obraditi fotografiju.
    Iz samog početka DIGITAL FOTO pratio sam redovito a sad povremeno.U zadarskim likovnim krugovima HDLU-a i drugih uglavnom muzejskih institucija guraju u prvi plan odavno preminula BRAĆA BRKAN, a njihov nasljednik JOSO ŠPRALJA sad će imati80.-tak godina.Drago mi je da se i zadarski fotografi suvremene generacije probijaju na hrvatskoj sceni.Meni su otkriće BULB magazin i ARTLIMITED na primjer.

    Komentar by JULIJE JELASKA — travanj 16, 2010 @ 5:40 pm