ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Sandra Vitaljić – Neplodna tla

04.10.2011.

U organizaciji samoborske Foto galerije Lang, u četvrtak, 6. listopada, u Foto Muzeju Riga u Latviji, otvara se izložba fotografija Sandre Vitaljić pod nazivom ‘Nepolodna tla’. Izložba ostaje otvorena do 6. studenoga.
.
Sandra Vitaljić - Neplodna tla
.
Fotografije Sandre Vitaljić pokazuju mjesta važna ljudima, a bez ljudi. Slučajno su to simboli najvažniji stanovnicima Republike Hrvatske. Slični nizovi mogli bi se organizirati i drugdje i drugima. Tla na kojima se nešto zbilo pokazuju dvije stvari: ugodno i neugodno, krvavo i dobro, ako se dogodilo, ne može se izbrisati, ma kako da se sve vraća na iskonsko, prvotno. Takva tla pokazuju kako se značenje mnogih događaja u promijenjenim okolnostima, mijenja, bez obzira što je mjesto, čak i s ljudskom intervencijom, obično isto, golo, slično mjestima gdje se ništa važno nije zbilo.
.
Spomenici se mogu uništiti, može se posve zanemariti zločin, može se i sudski očistiti, ali zbog različitih razloga, pravde ili politike, etike i logike, on se u nekom trenutku ponovo javlja. Živi ostaci obitelji Zec primljeni su u Vladi RH, uz ispriku, zbog onih koji su sada samo ostaci, negdje pod zemljom. Neki od uništenih spomenika, obnavljaju se. O događajima, kao Bleiburgu, koji su desetljećima bili prešućivani ili se o njima govorilo samo negdje, među ‘iseljenom Hrvatskom’ ili u privatnosti kuća, sada su već dva desetljeća, dnevnopolitička tema. A opet, svako od mjesta na kojima se nešto dogodilo, kad se podvuče crta, gola je zemlja.
.
Sandra Vitaljić svojim fotografijama pokazuje ono što jest. Očito je da ju smeta ‘neplodnost tla’. Ona ne moraju ostati jalova. U njih će se stalno upisivati značenja, ali ako se to bude činilo s namjerom da se pokaže sve, a ne prešuti ništa, straha ne mora biti. Problem je samo da ne dopustimo da nas povijest guši, zato jer se ne znamo nositi sa sadašnjošću.

Iz teksta prof.dr.sc. Tvrtka Jakovine
.
.
Sandra Vitaljić rođena je u Puli 1972. Godine Magistrirala je fotografiju na Akademiji za film i TV u Pragu, Češka, a na istom fakultetu apsolvirala je doktorski studij iz povijesti i teorije fotografije. Zaposlena je kao izvanredni profesor na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, pročelnica Katedre za fotografiju. Članica je ULUPUH- a i HDLU-a.
.
Njeni radovi nalaze se u stalnom postavu Moderne galerije u Zagrebu i zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Dobitnica je stipendije ArtsLink (1997.) u Ansel Adams Center for Photography, San Francisco,CA i Fulbright (2006-7.) u Rochester Institute of Technology, Rochester, NY.
.

No comments yet.