ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Rondo Istriano

08.03.2013.

U subotu, 9. ožujka, u 19:30 sati, u rovinjskoj galeriji ‘Batana’, Trg Brodogradilišta 2, održati će se otvaranje fotografskog projekta Rondo Istriano.

Rondo Istriano
 
Rondo Istriano fotografski je projekt (predviđen za izložbe i monografiju) koji promovira suvremene civizacijske standarde Istre (multinacionalna ravnopravnost, otvorenost granica, komunikacijska povezanost s Europom, jezična i običajna tolerancija) kroz prezentaciju nekoliko stotina autorskih, individualnih epizoda (portreta) u raznovrsnim segmentima aktualne kulturne i tradicijske scene. Protagonisti projekta fotografirani su u razdoblju od 2002. do 2012. godine prigodom najrazličitijih faza svoga rada ili događaja u kojima su sudjelovali.

Prvo poglavlje RONDA sastoji se od portreta u kojem su bez razlike, i autohtoni Istrijani kao i doseljenici u Istru, zabilježeni u trenutku njihovog, često vrlo kreativnog nastojanja, da uz vlastita radna postignuća iskažu svojevrsnu zahvalnost sredini i ambijentu koji im je velikodušno omogućio prostor za afirmaciju ili naprosto, uvjete za normalan život.

Prema navedenim kriterijima, sadržaj nekog jedinstvenog trenutka i uzbuđujuća atmosfera te znatiželja koju digitalne scene (uz njihovu inspirativnu kompoziciju i kolorit) izazivaju kod promatrača, uvijek su bili presudni za konačni odabir pojedinih fotografija u projektu.

Izvedbeni izlagački koncept od 24 fotografije koji Zaneto Paulin koristi i prigodom ove izložbe, nazvao je THUMBNAILS (kontakti) kao hommage analognoj eri fotografske proizvodnje, kad su laboratoriji prije završne izrade fotografija, najprije izrađivali tzv. ‘kontakte’, gdje bi na jedan list papira smjestili umanjenice svih fotografija s razvijenog filma kako bi klijentima omogućili da izaberu koje će snimke naručiti za izradu.

Taj prezentacijski postupak određene teme umjetnik je počeo koristiti potkraj 2009, a u optimalnoj verziji sastoji se od niza od četiri reda s po šest slika B1 formata, dakle skupnoj, kompaktnoj instalaciji veličine cca 6 X 4 metra smještenoj na jednoj zidnoj plohi (naravno, ako to galerijski prostor omogućava!).
Dosad realizirani projekti u Thumbnails formatu su: kolekcija za prijem u ULUPUH, ‘Charlie’s Fox in the Spoon of H2O’, ‘Arhennale’, Prvi Festival crnog tartufa u Belveduru, ‘On the Border’, ‘Fascio Rosso’, ARTUM, GRISIA [Vertigo Ruveîgno] & Rondo Istriano.

Integralni dio izložbe RONDO ISTRIANO osim fotografija su i odgovarajući potpisi ili opisi okolnosti u kojima je dotični protagonist snimljen, opširni kuratorski tekst, katalog i najavni posteri. U tijeku je i organiziranje turneje ove izložbe u Istri, Hrvatskoj i inozemstvu.

No comments yet.