ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Robert Gojević – Duhovi vremena

24.11.2010.

U nedjelju, 28. studenog 2010. u 12 sati u Foto Galeriji Lang, Langova 15, Samobor, otvara se izložba Roberta Gojevića pod nazivom Duhovi vremena. Izložba se može pogledati do 19. prosinca 2010.
.
Robert Gojević - Duhovi vremena
.
Foto Galerija Lang
otvorena je subotom i nedjeljom
11 – 13 + 16 – 19 sati.
Ostale dane po dogovoru na tel:
091 7300485
.
Premda je svoju klasičnu slikarsku pred-povijest zamijenio medijem fotografije, serijal „Duhovi vremena“ Roberta Gojevića, jasno govori o njegovoj neraskidivoj vezi s predhodno stečenim medijskim i duhovnim iskustvom „likovnog“. Riječ je o visokoj i rafiniranoj vizualnoj kulturi i promišljenim pokušajem da se memorija i sadašnjost objedine u ljepoti optičkog trenutka.
.
Nije ovdje riječ o kolažnoj montaži, odnosno unošenju elemenata s drugih fotografija, već isključivo o planiranoj i kontroliranoj digitalnoj kozmetici kako bi se dobio konačni traženi rezultat. Ne radi se o jakim i agresivnim obradama kako bi se stvorio neki nadnaravan svijet, već o obradi fotografije kako bi ona opet izgledala kao fotografija u početku. Digitalnim fotografijama on nadodaje teksture i izmijenjene boje, kako bi u konačnici što više podsjećala na procesualne tehnike i opći izgled fotografskih slika kakvih se još uvijek sjećamo.
.
Fotografije Roberta Gojevića većinom prikazuju staru arhitekturu kako bi se i prvim dojmom taj efekt starine naglasio, a dugom ekspozicijom ljude se svelo na mrlje u pokretu, eterične i fluidne duhove kojima se ne prepoznaje ni lik ni odjeća, čime je uspješno uravnotežena statika i dinamika slike. Obradom fotografija Gojević je uspio usmjeriti pažnju promatrača u određeni dio fotografije, a imitacijom nesavršenosti starih fotografskih aparata, odnosno vinjetiranjem i mutnim dijelovima zamaskirati eventualne moderne elemente koji bi mogli narušiti sveopći dojam spiritualnog fluida. Promatranjem njegovih fotografija postaje potpuno jasno kako je autor impresioniran starim fotografijama, a istovremeno je za ispunjenje svoje kreativnosti spremno iskoristio sve prednosti novih tehnologija.
.
Želimir Koščević
.
O autoru
Robert Gojević (Zagreb, 1968.) školovao se u privatnoj akademiji slikarstva Agora te nakon aktivnog slikanja i izlaganja, vremenom je postupno kistove zamijenio fotoaparatom. Od 2005 godine ozbiljnije se baviti fotografijom.
2007.godine dio je osnivačkog dvojca BULB magazine-a; web projekta posvećenog internacionalnoj fotografiji kojeg ugledni Smashing magazine uvrštava među 40 najboljih i najvećih svjetskih online foto časopisa.
Od 2009. godine Gojević mijenja uredničku strukturu časopisa, odnosno osniva novi časopis pod imenom BLUR magazine koji uskoro postaje vodeći free online foto časopis u svijetu čitan u 170 država svijeta. Iste godine postaje predsjednik Fotografske udruge Creatus koju osniva zajedno s Ivanom Krnjić i Mare Milin, a udruga postaje službeni izdavač BLUR magazina. Vodi također izložbeni projekt PUNI KRUG u kinu Europa u Zagrebu.
.
www.robertgojevic.com
.

No comments yet.