ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Robert Farber – Putovanje kroz ugođaje

10.04.2013.

Izložba američkog fotografa Roberta Farbera pod nazivom ‘Putovanje kroz ugođaje’ otvorena je do 30. svibnja, u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Izložene su 92 fotografije koje predstavljaju umjetnikov opus nastao od kraja 60-ih godina 20. stoljeća do danas.

Robert Farber - Putovanje kroz ugođaje
 
Na izložbi se može vidjeti niz fotografija iz raznih serija koje tematiziraju SAD, New York, ocean, krajobraz i akt, dok su u manjoj mjeri zastupljene komercijalne fotografije (modne, reklamne…) koje svojom kvalitetom postaju dio umjetničkog diskursa.

Robert Farber rođen je 29. veljače 1944. godine u Newarku, New Jersey. Njegov stil utjecao je na generacije fotografa, karakterističnoga slikarskog, impresionističkog stila koji je u stanju uhvatiti srž kompozicije u svakom žanru, što uključuje aktove, mrtve prirode, pejzaže i arhitekturu. Farberovih deset fotografskih autorskih knjiga rasprodano je u milijun primjeraka. Na poziv Jacqueline Kennedy Onassis, Farber je u Doubledayu izdao svoju knjigu By The Sea (Pored mora), koja je dobila nagradu urednika za fotografiju u boji (Art Director’s award for color photography). Uz brojne druge nagrade, Robert Farber je nagrađen i kao fotograf godine koju dodjeljuje udruženje fotografa, Photographic Manufacturers Association, te međunarodnu nagradu udruženja američkih profesionalnih fotografa, Professional Photographers of America and The American Society of Photographers. Ova nagrada dodjeljuje se onima koji su ostvarili najznačajnije doprinose na području fotografije. Neki od prethodnih dobitnika su i dr. Edwin Land, izumitelj Polaroida i George Hurrell iz časopisa National Geographic.

Posebno su cijenjene Farberove tematske fotografije aktova. Zapaženo predavanje Akt u reklami Farber je ostvario za Ogilvy & Mather. Kao primjer umjetničke primjene za potrebe Nacionalne zaklade za umjetnost, udruga American Society of Media Photographers izabrala je fotografije Farberovih aktova, nakon što je već ranije podržala fotografske izloške Mapplethorpea i Serrana. Knjiga naslova Farber Nudes uključena je u glasovitu kolekciju Jacqueline Kennedy Onassis. Farberove umjetničke fotografije u javnosti su često objavljivane, a izlagao je u muzejima i galerijama diljem svijeta. Predavao je na Smithsonian Institute, The George Eastman House, kao i na sveučilištima i za profesionalne auditorije diljem SAD-a, Japana, Australije i Europe. Uz umjetničku fotografiju, rad Roberta Farbera uključuje modne kampanje, reklamu i režiranje filmova. Nedavno je na temu svoje fotografske karijere u produkciji američkoga Public Broadcasting Service započeo snimanje dokumentarnog filma.

No comments yet.