ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Rimantas Plunge – Mimetic

28.08.2015.

U srijedu, 2. rujna, u 19 sati, u zagrebačkoj Galeriji Karas, otvara se izložba fotografija ‘Mimetic’, litvanskog umjetnika Rimantasa Plungea. Izložba ostaje otvorena do 13. rujna.

Rimantas Plunge - Mimetic
 
Ova je izložba vrlo je bliska umjetnikovom najvažnijem stvaralačkom credu: najvažniji kreativni izazov jest otkrivati važne stvari. Ljudi su međusobno vrlo slični, stoga su otkrića jednog čovjeka važna za sve. Na ovaj način, umjetnikov rad ne postoji kao njegov izolirani proizvod, nego univerzalna spoznaja koji gledatelja poziva da se uključi u raspravu.

Naslov ove izložbe nije slučajnost: on upućuje na raznorazne reference, od kojih je najvažnija mimesis. Odnosi se na široku ideju mimesisa koju su Platon i Aristotel opisali kao oponašanje prirode. Platon i Aristotel razlikujumimesis i diegesis. Ovi filozofi tvrde da mimesis prikazuje, a ne pripovijeda. Na ovaj način umjetnik poziva na raspravu kroz aktualizirane prikaze i pitajući se što je stvarno.

Medij ne predstavlja odlučujuću ulogu za autora: on ne vidi razliku između crteža, slike ili fotografije. U ovom slučaju tehnologija i mehanizmi nisu važni, ono što jeste važno jeste sam autor. U ovom tehnološkom dobu, sam je autor izvor i mehanizam za nadziranje i tumačenje okoliša. Autorova je pozicija u suprotnosti s prirodom ljudske vrste i ponovno postavlja pitanje “što smo mi?”.

Rimantas Plunge još jednom potvrđuje da je fotografija jedan od temeljnih načina za tumačenje stvarnosti. Usudio bih se reći da umjetnik nikada nije pokušao prikazati ono što je jasno vidljivo i čitljivo bez problema. Ograničavajući linearne narative i kroz jasnu percepciju, R. Plunge poziva gledatelja da zadrži distancu. Ta je distanca u službi stalnog razvoja i intelektualne debate, koji zauzimaju aktivnu ulogu, kako u primatelju i poruci, kao i u R. Plungeovoj karakterističnoj tehnologiji. Otvoreni za raspravu i tumačenja, autorovi su radovi rezultat strpljivog i dosljednog istraživanja. Svaka autorova izložba ponovno postavlja za umjetnost važna pitanja: što još slika može otkriti o subjektu, o mjestu u kojemu postojimo, o identitetu koji je toliko nestabilan i koji nikada nije u potpunosti sveobuhvatan?

Izokrenuti i obrnuti negativi, višeslojna grafika, izgrebani i poderani papir ne ometaju prepoznavanje uobičajenih mjesta u Litvi, ali su vrijedni dubljeg promišljanja. Mjesta nisu samo izmijenjena, čudna, nego postavljaju i izravno pitanje: vidite li zaista stvarni svijet i jesu li svi njegovi zapisi nesumnjivo ispravni te može li se o njima uvije iznova raspravljati? dr. Remigijus Venckus

Rimantas Plunge je umjetnik i istraživač koji je studirao likovnu umjetnost, a zatim i slikarstvo na SveučilištuSiauliai u Litvi. 2010. obranio je doktorsku disertaciju iz područja društvenih znanosti. Od 1999. član je litavskog društva umjetnika. Pet godina radi kao voditelj Siauliaiskog ogranka litavskog društva umjetnika. Tijekom svoje umjetničke karijere sudjelovao je na više od 60 skupnih izložbe te je organizirao više od 15 samostalnih izložbi (Litva, Danska, SAD, Velika Britanija). Od 1996. predaje na sveučilištima i akademijama u Litvi. Od 2000. godine drži predavanja na mnogim sveučilištima u Austriji, Portugalu, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Latviji, Estoniji, SAD-u i drugim zemljama. Od 2010. pročelnik je Odsjeka za suvremenu umjetnost i izv. prof. na Sveučilištu Vytautas Magnus u Kaunasu u Litvi.

No comments yet.