ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Renata Poljak izlaže u Louvru

15.11.2010.

U srijedu, 17. studenog, u muzeju Louvre otvara se Paris Photo – jedan od najvećih u evropskih sajmova umjetnosti vezan za medij fotografije, na kojem se predstavlja i hrvatska umjetnica Renata Poljak, multimedijskim projektom ‘Bez Naslova’ (Plavo) te fotografijom ‘Pogled’ kao i temom vezanim filmom ‘Velika očekivanja’, u koprodukciji Camere Lucide iz Pariza i Hrvatskog filmskog saveza.
.
Renata Poljak izlaže u Louvru
.
vrijeme: 17.11.2010. – 21.11.2010.
mjesto: Paris; Muzej Louvre
url: http://www.parisphoto.fr
.
Paris Photo održava se u muzeju Louvre i okuplja, od 18. do 21. studenog sto svjetskih galerija i izdavača te predstavlja panoramu radova od najboljih primjera fotografskog iskaza iz 19. stoljeća do današnjih dana.
.
Pariz Photo održava se u Carrousel du Louvre a ove godine skreće pažnju na scenu Centralne Evrope sa fokusom na 5 izabranih zemalja: Poljsku, Češku, Madžarsku, Slovačku i Sloveniju. Njegovo četrnaesto izdanje podudara se sa bienalom ‘Mois de la Photo’, fotografskog događaja u trajanju od mjesec dana koji Pariz pretvara u glavni svjetski grad fotografije u studenom.
.
Renata Poljak nakon što je krajem travnja prikazala svoje filmove u Centru Pompidou u Parizu sada se francuskoj publici predstavlja multimedijskim projektom (fotografije i video) Renata u sklopu Paris Photo izlaže sa bečkom galerijom Hilger a 18.studenog u 13 sati umjetnica će potpisivati fotografske postere u Carrousel du Louvre u okviru galerije.
.
Renata Poljak vizualna je umjetnica rođena 1974. u Splitu. Njen rad uključuje različite medije: fotografiju, neonske instalacije, video i film. Diplomirala u Splitu 1997. kao profesorica likovne kulture, postdiplomski studij završava na Likovnoj akademiji École Régionale des Beaux-Arts u Nantesu, Francuska.
.
Sudjelovala je u ‘artist-in-residence’ programima u New Yorku, San Franciscu, Beču i Parizu. Njeni su radovi izlagani u sklopu međunarodnih izložbi i programa, i dobitnica je brojnih nagrada, uključujući nagradu za kratki film Golden Black Box Short Award na berlinskom festivalu Balkan Black Box Festival, i godišnju nagradu Ženskog umjetničkog centra Elektra u Zagrebu.
.
‘U svojim radovima (op.Velika očekivanja – Pogled), Renata Poljak miješa autobiografske sekvence, dokumentarnu i fiktivnu formu da bi istražila socijalne posljedice jednog društva. Radovi tematiziraju različite teme od socijalne amnezije, položaja žene u suvremenom društvu, tranziciju iz socijalizma u liberalni kapitalizam i njegove popratne pojave, poput divlje urbanističke gradnje, uništavanje obale i sl., a svi su ti društveni problemi filtrirani kroz vrlo osobnu optiku osjetljive umjetnice čiji je intimni svijet u podlozi svih događanja.
.
Artikulirajući svoje osobno iskustvo neodvojivo od socijalno-političkog konteksta Renata Poljak govori o neriješenim sukobima, nedostatku komunikacije i podsjeća nas na važnost i odgovornost prema prošlosti, a gubitak vrijednosti, spol, useljavanje, tranzicija teške su teme sa kojima se autorica nosi s humorom i suptilnosti.’ – Lejla Topić
.
Projekt No title (Blue) je intiman je rad koji istražuje odnos između privatnog i javnog, odnos između slikarstva, fotografije i videa te intruziju umjetnosti u svakodnevni život. O projektu Bez naziva (Plavo), izvadak iz razgovora Renate Poljak i Barbare Vujanović objavljen u ‘Konturi’ / listopad 2010. godine.
.
www.renatapoljak.com
.

  1. Samo hrabrima i rijetkima moguće je dodirnuti vrhove.
    Moj duboki naklon i Velika čestitka.
    Vjerujem da je ovo još jedan veliki korak za hrvatsku umjetnost.

    Komentar by Ognjen Karabegović — studeni 16, 2010 @ 2:06 pm