ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Razgovor sa snimateljem i voditeljem ekspedicije Kavkaz12

08.07.2012.

Ususret zadnjim pripremama ekspedicije Kavkaz12, gost nam je Vitomir Maričić, voditelj ekspedicije i Boris Zubčić, glavni snimatelj ekspedicije, član fotografske udruge Fotogard, s kojima smo ukratko popričali o danima u Rusiji, dokumentiranju projekta i web i facebook stranicama gdje se mogu pratiti dogodovštine na Kavkazu.


 
FG: Vitomir, jesu li otkrivene neke slabe karike ili sve ide prema planu?
 
V: Za sada je sve po planu, međutim, na planini je rijetko tako, pa ćemo biti sigurno jednim dijelom prepušteni snalažljivosti, ali optimističan sam u svakom pogledu i nestrpljiv sam da krenemo.
 
FG: Koji dio bi trebao biti najteži?
 
V: Fizički najzahtjevniji će sigurno biti zadnji dan, tj. vršni uspon. Hladnoća i visina i noć bez mjesečine će nam otežati situaciju, ali to ne znači da će nas iznenaditi. Znamo da nas čeka težak uspon.
 
FG: Boris, ti si snimatelj ovog uspona i cijelog putovanja. Možeš li usporediti ovo što te čeka na Kavkazu sa bilo čim što si do sada radio?
 
B: Nemam neko veliko iskustvo u ovakvom višednevnom penjanju, tako da je ovo definitivno najveći izazov do sad.
 
FG: Treba li voditi računa o nekoj specijaliziranoj opremi za takvu klimu?
 
B: Oprema za snimanje mora biti vrhunska te o tome treba voditi računa, pogotovo oprema za snimanje nije napravljena za ekstremne situacije na koje ćemo naići tamo, ogromna temperaturna razlika od 35-40 stupnjeva do potencijalnih -20 na ledenjaku loše djeluje na elektroniku opreme pa će se tome posvetiti pažnja, a da ne govorim da na tako ekstremno niskim temperaturama dolazi do gubitka kapaciteta baterija, pa morate proširivati količinu, a sa time i težinu opreme. Ne možete ponijeti cijelu paletu objektiva i popratnih stvari koje su nužne u uobičajenom snimanju, taj optimum je sveden bez kompromisa na najmanju moguću mjeru zbog težine i kapaciteta. Vjetrovi i prašina također utječu na senzore i objektive.
 
FG: Povećava li se uzbuđenje pred put ili jedva čekate krenuti?
 
B: Uzbuđenje raste svakim danom, i to ne samo zbog težine puta nego i zbog momčadskog duha, kako smo svi sa različitih strana Hrvatske. Biti će zanimljivo opet se sresti i uživati u ovako dobrom društvu. Jedva čekam krenuti.
 
FG: Kilimanjaro Africa dokumentarac je bio prilično dobro prihvaćen, kakva su očekivanja od Kavkaza i imate li neki as u rukavu?
 
B: Kilimanjaro Africa je super dokumentarac i moglo se vidjeti raspoloženje i težina puta, tako da je obuhvatio cjelovitu sliku karaktera ekipe. Od Kavkaza očekujem isto raspoloženje a isto tako i možda malo bolji uradak, ali samo u tehničkom smislu zbog sudjelovanja dvaju snimatelja i nešto bolje tehničke opreme. As u rukavu je dobro raspoloženje i podizanje radnog morala (smijeh).
 
FG: I za kraj, Vitomir, imate li već dogovoren način na koji ćete kontaktirati Hrvatsku sa vijestima?
 
V: Pa imamo opremu koja bi nam to trebala omogućiti. Ukoliko ruski operateri pokrivaju to područje, nadam se da ćemo se moći redovito javljati. Sve informacije osim na našoj stranici www.ekspedicija.net , od nedavno mogu se pronaći i na našem facebook profilu –  http://www.facebook.com/ekspedicija.net   , pa svi zainteresirani mogu djelomično sudjelovati u usponu!

No comments yet.