ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Ratni put 99. brigade HV

15.09.2011.

U petak, 16. rujna, u 18:00 sati u organizaciji Hrvatskog časničkog zbora Grada Zagreba – Podružnica Peščenica, a povodom obilježavanja 20. obljetnice ustroja i prve mobilizacije 99. brigade HV te povodom 20. obljetnice osnivanja Hrvatskog časničkog zbora, otvara se izložba fotografija o ratnom putu 99. brigade HV koje su snimili sami pripadnici brigade, o putu koji je vječna inspiracija ljudima koji cijene i poštuju Domovinski rat i stoljetnu borbu za slobodu na ovim prostorima. Izložba se može pogledati u Galeriji Mjesne samouprave Peščenica, Njegoševa 10, u Zagrebu do 23. rujna 2011.
.
Ratni put 99. brigade HV
.
Kao što ćete moći vidjeti, ovogodišnja izložba drugačije je koncipirana od dosadašnjih. Ovogodišnja izložba ne vodi se kronološkim redoslijedom događanja i nastanka fotografija kao što su bile koncipirane prethodne izložbe. Fotografije su prikazane po osnovnoj ideji prikazivanja narastanja snage brigade, njenom sazrijevanju i jačanju uz istovremeno prikazivanje opasnosti u kojima su se njeni pripadnici nalazili: borili, preživljavali i čvrsto držali svoj dio bojišnice, te ogromnih razaranja kojima su bila izložena naselja uz bojišnicu. A razaranja su bila takva da ostavljaju apokaliptični utisak; jednako nestvaran kao da su snimci napravljani na nekoj drugoj planeti, te istovremeno stvaran jer su u tim prostorima, nama poznata, lica, pripadnici 99. brigade HV. U sumornoj atmosferi sveopćeg razaranja čovjek se pita je li sve to moguće i što je to natjeralo ”drugu stranu”, dojučerašnje susjede da upotrijebe toliku silu i učine tolika razaranja.
.
Čak i u takvim, apokaliptičnim uvjetima, postoji tračak nade: naši suborci i njihov duh, njegovanje naših tradicija i vrijednosti i priroda koja se, bez obzira na razaranja, obnavlja. Čak je i roda savila gnijezdo na mjestu na kojem je to radila godinama prkoseći vremenu i ljudskom nasilništvu.
.
Crno bijela fotografska tehnika ovogodišnje izložbe dodatno naglašava ideju kojom su se autori vodili pripremajući izložbu.
.
Organizatorima ovogodišnje izložbe cilj je pozvati sve pripadnike 99. brigade HV, ali i ostale imaoce, koji posjeduju negative, dijapozitive ili očuvane fotografije snimljene u brigadi tijekom njenog slavnog ratnog puta, da ih privremeno ustupe na skeniranje i obradu. Namjera nam je izraditi kvalitetnu foto dokumentaciju koja bi poslužila za izradu foto monografije o ratnom putu 99. brigade HV. U foto monografiji bi, uz fotografiju bili i podaci o njenom autoru, mjestu snimanja, aktivnostima koje su se odvijale tijekom tog vremena i ostali podatci jednako vrijedni i za buduću povijesnu obradu tematike kao i za prisjećanje sudionika događanja na ta teška, ali slavna vremena.
.
Foto monografija, ovako koncipirana i izdana u obliku knjige, najbolji je način očuvanja uspomena na događaje i osobe, jer ”fotografija govori više od tisuću riječi” kako bi rekao fotograf i ”ono što nije dokumentirano možda se nije niti dogodilo” što bi rekao povjesničar.
.
Unaprijed se zahvaljujemo svim suradnicima i očekujemo nove izvore za foto dokumentaciju 99. brigade HV.
.
Za Organizacijski odbor izložbe 2011.: Ivica Babić, Boris Ferček i Vladimir Superina
.

No comments yet.