ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Rat-art – dvadeset godina poslije

05.12.2011.

U utorak, 6. prosinca, u 20 sati, u Zagrebačkom kazalištu mladih, održava se scensko događanje ‘Rat- art – dvadeset godina poslije’ kojim će se obilježiti dvadeseta obljetnica smrti legendarnog dubrovačkog fotografa Pava Urbana (1968-1991).
.
Rat-art – dvadeset godina poslije
.
Tijekom kratke umjetničke karijere, Urban se istaknuo nizom fotografija različitog stilskog, žanrovskog i tematskog spektra (aktovi, kazališna fotografija, arhitektura, prizori iz dubrovačke svakodnevice) ali je široj javnosti ostao najpoznatiji po snimkama ratnih događanja na dubrovačkom području, u kojima se na dojmljiv način isprepliću dokumentaristička neposrednost i umjetnička doživljajnost.
.
Taj dio opusa kojeg je nazvao Rat- art, Urban je zaključio s dvanaest čudesnih fotografija granatiranja i razaranja stare dubrovačke gradske jezgre, nastalih u rano jutro 6. prosinca 1991. Posljednja od njih ujedno je i zadnji umjetnički rad Pava Urbana; snimajući je pao je smrtno pogođen gelerom granate koja je eksplodirala između Orlandova stupa i crkve Sv. Vlaha, tih simbola dubrovačke samostalnosti i slobode.
.
Projekt Rat- art – dvadeset godina poslije odvijat će se u foajeu ZKM-a i na Sceni M. Polanec, a započet će prezentacijom ratnih snimaka Pava Urbana, o čijim će simboličkim, umjetničkim i dokumentarističkim konotacijama govoriti ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Antun Maračić.
.
Publici će kroz kombinaciju foto projekcija i glumačke interpretacije po prvi put biti predstavljeni i fragmenti ratnog dnevnika Pava Urbana, kojeg je u obliku pisma neposredno pred smrt poslao svojoj tadašnjoj djevojci, a danas poznatoj fotografkinji Mari Bratoš, koja se tada nalazila na školovanju u Americi.
.
U taj neobični i dojmljivi dokument, u kojem se isprepliću svjedočanstva o ratnim događanjima, te duhovite opservacije i portreti ljudi iz njegova okružja, Urban je ugradio i neobičnu anticipaciju hrvatske budućnosti, ali i svoje vlastite sudbine.
.
Rat – art dvadeset godina poslije događa se na dan kada se obilježava i ‘najžešći napad na Dubrovnik u njegovoj povijesti’. Stoga je riječ o hommage-u Pavu Urbanu i njegovom gradu Dubrovniku.
.

No comments yet.