ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Radiša Mladenović – “65/80”

22.03.2012.

U petak, 23.ožujka, u 19.30 sati, u CroArtPhoto Clubu otvara se  izložbi Radiše Mladenovića “65/80”. Poznati hrvatski sportski fotograf Radiša Mladenović izlaže  povodom 65. godišnjice svog rada i 80. godišnjice života.


Radiša Mladenović rođen 1932 godine. Najbolji hrvatski sportski fotograf. Od prvog dana bavljenja fotografijom uočava jedinstvenu dinamiku sporta, koja je u pozitivnom, lijepom smislu fotogenična kao ni jedno drugo područje života. Ubrzo je i pronašao svoj stil koji je postao i trajno karakterističan i prepoznatljiv kroz njegove radove. Od 1948. godine radi u dnevniku “Borba”. Od 1954. godine nastavlja nastavlja svoju djelatnost u “Sportskim novostima”, a od 1976. u “SN reviji”. Na izložbi sportske fotografije u Rimu, povodom OI 1960. nagrađen je srebrnom medaljom. Prve nagrade osvojio je na izložbama Jugoslavenske sportske fotografije u Zagrebu 1960. i 1972.. U više navrata nagrađivan je na YU PRESS-FOTO izložbama. S Mladenom Tudorom priredio izložbu YU košarka 1970. godine koja je nakon Ljubljane organizirana u svim većim mjestima.

1987. godine dobitnik je nagrade za životno djelo “Milan Milanović”. U preko pola stoljeća rada ne samo da majstorski bilježi razvoj, povijest cijelog našeg sporta, nego i predvodi generacije sve boljih sportskih fotoreportera. Radiša Mladenović i danas aktivno prati sportska događanja i objektivom svoga fotoaparata bilježi uspjehe hrvatskih sportaša.

Više legendarnih sportskih fotografija Radiše Mladenović možete pogledati na stranicama Galerije Badrov

No comments yet.