ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Provedena Grundtvig radionica!

04.05.2012.

Grundtvig je jedan od potprograma Programa za cjeloživotno učenje namijenjen obrazovanju odraslih, stjecanju znanja i vještina pomoću kojih se lakše suočiti s raznim organizacijskim i poslovnim izazovima te poboljšanju opće kvalitete života. Sudjelovanje u Grundtvigu pruža priliku za neprestanim učenjem i usavršavanjem. Uz neprestane u promjene u društvu, obrazovanje je neophodan proces koji traje cijeli život, a potprogram Grundtvig jedan je od potprograma kojem je cilj uključiti odrasle u obrazovni sustav i tržište rada.

Provedena Grundtvig radionica!

Od prvog do sedmog travnja u Algebri u Zagrebu održana je Grundtvig radionica na temu ‘Digitalna fotografija u promociji i očuvanju kulturnog nasljeđa’ s ciljem razvoja znanja i vještina korištenja digitalne fotografije u svakodnevnom životu, s naglaskom na hrvatskoj kulturnoj tradiciji. Od gotovo stotinu prijavljenih kandidata izabrano je deset sudionika iz Litve,Latvije, Bugarske, Cipra, Engleske, Njemačke, Italije, Slovenije i Španjolske te pet iz Hrvatske.

Kroz šest dana radionice sudionici su učili o osnovnim konceptima digitalne fotografije, o tehničkim vještinama korištenja digitalnog fotoaparata, o reportažnoj fotografiji kroz povijest hrvatskog nacionalnog folklora, o uličnoj fotografiji na primjeru poznatog hrvatskog uličnog fotografa Toše Dapca te portretnoj i modnoj fotografiji na tradicionalnoj hrvatskoj odjeći.
Teorijska predavanja bila su popraćena praktičnim radionicama nakon svake teme.

Posjet nacionalnom folklornom ansamblu ‘SKUD Ivan Goran Kovačić’ označio je radionicu ‘Učenje o Hrvatskoj kroz narodne pjesme i ples’. Sudionici su snimali reportažne fotografije njihove probe, pjesama i plesova.

Grundtvig radionica Grundtvig radionica Grundtvig radionica Grundtvig radionicaRadionica ‘Hrvatska u očima Europljanina’ bila je samostalna radionica u kojoj su sudionici u šetnji Zagrebom snimali fotografije Gornjeg i Donjeg grada iz perspektive njihovih različitih kulturnih pozadina.

Grundtvig radionica Grundtvig radionica Grundtvig radionica Grundtvig radionicaOrganiziran je i cjelodnevni izlet u Trakošćan i Krapinu pod nazivom ‘Zajedničko podrijetlo’. Cilj ove radionice bilo je snimanje putopisnih fotografija temeljenih na, kako i sam naziv kaže, zajedničkom podrijetlu. Sudionici su posjetili dvorac Trakošćan, njegov muzejski prostor i okruženje dvorca, posjetili su Muzej krapinskog neandertalca te uživali u krajolicima Hrvatskog zagorja.

Grundtvig radionica Grundtvig radionica Grundtvig radionica Grundtvig radionicaModnu fotografiju sudionici su snimali kroz radionicu ‘Današnja moda inspirirana tradicionalnom hrvatskom odjećom’ u sklopu posjeta udruzi ‘Petrine pletilje’ i hrvatskoj kući ‘Materina priča’ gdje su se uz samu odjeću upoznali i s načinima na koje se ona izrađivala te ostalim tradicionalnim djelatnostima različitih hrvatskih područja.

Grundtvig radionica Grundtvig radionica Grundtvig radionica Grundtvig radionicaKako bi pokazali svoje najbolje radove, sudionici su obrađivali fotografije koje su snimili koristeći računalni program za obradu fotografija, izradili svoje portfelje, te pripremili izložbu 3 najbolja rada svakog od njih. Izložba je održana u Algebrinim prostorijama posljednji dan radionice, a sudionici su među sobom odabrali i onog najboljeg koji je kao nagradu dobio voucher za besplatni smještaj i sudjelovanje na jednoj od radionica (prema vlastitom izboru) na fotografskom festivalu ‘Rovinj Photodays’ u lipnju u Rovinju.


Grundtvig radionica
Sudeći prema zadovoljstvu i iskustvima koja su sudionici prikupili te podijelili s nama u ovih nekoliko dana svog boravka u Zagrebu, radionica je provedena vrlo uspješno i postigla sve svoje ciljeve.

Ovaj projekt se financira isključivo uz podršku sredstava Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

No comments yet.