ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Propao projekt Sve 5

24.06.2011.

I ovo ljeto kao već nekoliko puta do sad Bernard Čović, fotograf Glasa Koncila i njegov prijatelj Danac, Jesper Hedegaard Petersen, iz Kopenhagena, odlučili su se provesti na biciklima. Ovaj put njihova ruta je hrvatska obala i otoci. U dva tjedna planiraju probiciklirati od Rovinja do Dubrovnika. ‘Ideja je nastala nakon našeg poslijednjeg putovanja po Europi, a cilj nam je ohrabriti ljude da više koriste bicikle’ priča Jesper i dodaje ‘Hrvatska je zemlja prelijepih krajolika i savršena je za putovanje biciklom’. To je u skladu i sa misijom njihovog biciklističkog kluba Pedalinac koji se bore da Hrvatska bude umrežena biciklističkim stazama kao Njemačka ili Nizozemska.
.
Propao projekt Sve 5
.
Neobičnu odluku da putuju Dahon sklopivim biciklima veličine nekad popularnih ‘Ponica’ objašnjava Bernard: ‘Naše putovanje 2008. od Zagreba do Kopenhageba trajalo je dva mjeseca i bilo je vrlo intenzivno. Pelazili smo oko 120km dnevno. Današnje prilike nam ne dozvoljavaju da više odvojimo toliko vremena zbog kraćih godišnjih odmora. Stoga smo počeli razmišljali o kraćim rutama, do 800 kilometara u tri tjedna. Kad smo sve zbrojili i oduzeli došli smo na ideju da nam trebaju sklopivi bicikli, kako bi ih po potrebi mogli unijeti u brod ili vlak.
.
Međutim, treba napomenuti da je ovo uvertira za veliki projekt kluba Pedalinac koji slijedi 2012 godine. ‘Jedan od osnivača kluba Mladen Gaćeša, prije tri godine, pred olimpijske igre vozio je rutu od Zagreba do Pekinga koja je trajala 4 mjeseca i nešto manje od 12000 kilometara‘, priča Bernard. ‘Tada mu je došla ideja da bi za 30. Olimpiske igre vozilo 30 biciklista iz Hrvatske prema Londonu. Prešli bi 2900km i prošli desetak zemalja Europske Unije.
.
Ideja projekta ‘Sve 5‘ bila je da se fotoaparat postavi na volan bicikla i svakih pet kilometara napravi jedna fotografija. Međutim, već na 25-tom kilometru prve dionice projekt je došao u pitanje. Puknuo je nosač, a fotoaparat je pao na cestu pri brzini od 25km/h. ‘Oblio me je hladan znoj. Olympus Tought 810 sam izabrao jer je predviđen da dobro podnosi udarce, ali me je svejedno ugodno iznenadio. Aparat je preživio. Dobio je samo dvije ogrebotine’, priča Berni. Koncept Sve 5 je propao. Tad sam preskočio jednu fotografiju, a ostale sam radio iz ruke, pa sam koncept preimenovao u Skoro sve 5‘, kroz smijeh objašnjava Berni, ‘tako je ironija još veća…’
.

projekt Sve 5 - slika1 projekt Sve 5 - slika2 projekt Sve 5 - slika3 projekt Sve 5 - slika4

.

No comments yet.