ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Promatranje ptica u Posebnom ornitološkom rezervatu Crnoj Mlaki

27.01.2012.

Povodom Svjetskog dana vlažnih staništa Državni zavod za zaštitu prirode u suradnji s Ribnjacima Crna Mlaka i JU za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije organiziraju promatranje ptica u Posebnom ornitološkom rezervatu Crnoj Mlaki u nedjelju, 29. siječnja 2012. od 12 – 15 sati.

Promatranje ptica u Posebnom ornitološkom rezervatu Crnoj Mlaki

Organizirano promatranje ptica za posjetitelje je u 12:00, 13:00 i 14:00 sati pod stručnim vodstvom ornitologa. Osim promatranja ptica, biolozi će posjetitelje voditi stazama/stopama dabra i vidre, a moći ćete saznati i sve o važnosti šaranskih ribnjaka za očuvanje biološke raznolikosti.

2. veljače je Svjetski dan močvarnih staništa. Na taj je dan 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica. Konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju močvarnih staništa. Do sada joj je pristupilo 160 država. Tema ovogodišnjeg dana je ‘Vlažna staništa i turizam’. Osnaživanje privrede, održivi suživot, zdraviji okoliš i ekosustavi su samo neke od dobrobiti koje turizam donosi i ljudima i biološkoj raznolikosti u močvarnim područjima. Gotovo trećina svjetskih Ramsarskih područja ima razvijen neki oblik turističkih aktivnosti. Prirodi prijateljski turizam treba razvijati i poticati ne samo na Ramsarskim područjima, nego i na svim ostalim močvarnim područjima jer su se zemlje potpisnice Ramsarske konvencije obvezale čuvati i jedne i druge.

Hrvatska je postala stranka Ramsarske konvencije 1991. godine. Sukladno obvezama ove Konvencije, svaka stranka treba utvrditi, vrednovati prema utvrđenim kriterijima te prikladno zaštititi močvarna područja na svom teritoriju. Najvrjednija od njih predlažu se za uvrštavanje u Ramsarski popis močvarnih područja od međunarodne važnosti.

Hrvatska za sada ima četiri Ramsarska područja: park prirode Kopački rit, park prirode Lonjsko polje, planirani park prirode – Delta Neretve i ornitološki rezervat ribnjaci Crna Mlaka.

Pozivamo Vas da nam se pridružite !

Kako doći? Posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka, Crna Mlaka bb, 10450 Jastrebarsko, iz smjera Zagreba na autoputu za Karlovac treba izaći na izlaz Jastrebarsko te skrenuti prvo raskršće lijevo, odnosno ukoliko se koristi stara cesta onda treba prije naplatnih kućica za Jastrebarsko skrenuti desno.

Naravno, ponesite svoje fotoaparate, ispraznike memorijske kartice ili ponesite nekoliko rola filma, očistite objektive i snimite fotografije ptica kakve rijetko kada imate prilike fotografirati.

Članovi Fotografske udruge Fotogard neka se jave na mail info@fotogard.com ako žele da organizirano odemo na ovaj izlet.

No comments yet.