ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Program u povodu Međunarodnog dana muzeja u nedjelju, 18. 5.

13.05.2014.

Povodom Međunarodnog dana muzeja u nedjelju, 18. svibnja, pozviamo vas na izložbe fotografija i foto radionicu u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Program u povodu Međunarodnog dana muzeja u nedjelju, 18. 5.
 
Ulaz besplatan na sva događanja!

Otvorenje izložbe ANABEL ZANZE, Vrste riječi, NO galerija u 12 sati

FOTO-RADIONICA I IZLOŽBA: Duh modernoga grada kroz oči Toše Dabca

U 13.30 otvorenje izložbe fotografija Toše Dabca Duh modernoga grada kroz oči Toše Dabca, prostor ispred Školice.

U 14.00 sati početak foto radionice o temi Zagreb u 21. stoljeću, prostor ispred Školice. Mjesto odvijanja foto-radionice: MSU i okolica (snimanje i razvijanje fotografija pomoću Enfojera).

Broj polaznika: 10

Poželjna dob polaznika: srednjoškolski uzrast

Zbog ograničenog broja polaznika molimo zainteresirane da se prijave za radionicu na adresu elektroničke pošte arhiv.toso.dabac@msu.hr; ili nillich@gmail.com

U sklopu izložbe projekt Fojo će demonstrirati svoj proizvod Enfojer, kao most između moderne smartphone fotografije i tradicionalnog analognog procesa.

Na radionici o temi Zagreb u 21. stoljeću polaznici će svojim mobilnim uređajima fotografirati lokacije Zagrebačkog velesajma i obližnjih građevina koje su u ovom stoljeću promijenile vizure tog dijela grada. U drugoj etapi radionice održat će se predavanje o fotografiji, uz vodstvo akademskog snimatelja i fotografa Marka Jerbića i povjesničarke umjetnosti Nevene Ilić te će se u mobilnom darkroomu razvijati fotografije pomoću Enfojera. Najbolji radovi polaznika foto-radionice bit će izloženi u prostoru ispred Školice MSU.

Da bi se obilježio Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja, u Arhivu Tošo Dabac, iskoristili su zgodnu slučajnost da se veliki hrvatski fotograf rodio baš na taj dan, te da se može obilježiti njegova 108. godišnjica rođenja i povezati opus sa sadašnjošću. Izložba Duh modernoga grada kroz oči Toše Dabca predstavlja fotografije nastale od kraja pedesetih godina prošlog stoljeća. Najviše radova odabrano je iz ciklusa dokumentiranja preseljenja Zagrebačkog velesajma preko Save, tj. na današnju lokaciju. Tošo Dabac poznat nam je svima kao ‘zapisničar’ svog vremena. Kako je u ciklusu Ljudi s ulice zabilježio opće stanje društvene represije i najavio dolazak najgoreg rata u povijesti čovječanstva, tako je i na svoj specifičan način bilježio i poslijeratnu obnovu. Zagreb, najčešća i omiljena tema njegova rada, upravo je u vrijeme na prijelazu prošlog stoljeća doživio svoje najveće transformacije i dobio obličje grada kakvog ga poznajemo i danas.

Za prvu fazu izložbe određeni broj negativa razvijat će su na Enfojeru, prijenosnom uređaju za razvijanje fotografija na klasični, analogni način. Sam proces će se događati u prostorijama ATD-a, te će se zabilježiti video radom koji će se prikazati na izložbi.

Tom radionicom želi se zainteresirati mlađu populaciju za danas pomalo zaboravljenu tehniku razvijanja fotografija, ukazati na njene najvažnije tehničke specifičnosti, kako bi uspjeli samostalno ovladati procesom snimanja i izrade fotografije. Svrha izložbe je predstaviti bogatu fotografsku baštinu Toše Dabca na moderan način, koristeći najsuvremeniju tehnologiju razvijanja fotografija, te približiti proces razvijanja fotografija mlađoj generaciji.

Enfojer
Grupa kreativaca i fotografskih entuzijasta iz Zagreba osmislila je naprednu aplikaciju Fojo za pametne telefone, a sve ljubitelje fotografije ostavit će bez daha. Da sve ne ostane samo na digitaliji, uz Fojo dolazi i Enfojer – aparat za uvećavanje, odnosno proizvod pomoću kojeg se mogu razvijati fotografije s telefona u crno bijeloj tehnici.
Enfojer je aparat koji najsuvremeniju tehnologiju prilagođava standardnom stoljetnom procesu razvijanja fotografija. Osim razvijanja fotografija s mobitela, mogu se razvijati i različiti fotografski formati. Patent zagrebačkih ljubitelja fotografije popraćen je u većini vodećih svjetskih medija na području tehnologije, fotografije i dizajna.

PREDVORJE, 17.00 SATI
U sklopu akcije „Sakupljači – pokažite svoje zbirke“ MSU će predstaviti dio zbirke Benka Horvata

Još davne 1946. strastveni sakupljač Benko Horvat (1875-1955) darovao je svoju zbirku Gradu Zagrebu, a zbirku čuva i brine o njoj upravo MSU.

Zbirka sadrži 611 predmeta, od čega najveći dio pripada arheološkom materijalu (metalni predmeti, staklo, geme, mala antička plastika), a manji dio čine slikarska i grafička djela nastala u razdoblju od 15. do 18. stoljeća.

Budući da zbirka nije dostupna javnosti, tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja: „Sakupljači – pokažite svoje zbirke“, jedinstvena je prilika da se upoznate s nepoznatim umjetninama koje je kolekcionirao Benko Horvat.

O zbirci i odabranim predmetima govori voditeljica zbirke, mr.sc. Snježana Pintarić, a o restauraciji djela iz zbirke, Majda Begić Jarić, konzervatorica-restauratorica Hrvatskog restauratorskog zavoda

No comments yet.