ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Proglašeni pobjednici 3. izdanja Photodaysa

07.06.2010.

Festival je zaključen večerom i zabavom na terasi hotela Eden, u sklopu koje su proglašeni pobjednici te su im dodijeljene nagrade – novčana nagrada u iznosu od 5000 kuna i službena nagrada ˝Kadar˝.
.
Proglašeni pobjednici 3. izdanja Photodaysa
.
Na dva uzbudljiva i događajna dana, Rovinj je postao prava fotografska meka – pregršt zanimljivih radionica, predavanja i izložbi privukao je mnoštvo fotografa koji su imali priliku svoje sudjelovanje na festivalu iskoristiti za razvijanje vlastitog umijeća, networking, ugodno druženje s kolegama iz profesije te, naravno – i fotografiranje. No, raznovrstan i bogat program očarao je i one kojima fotografija nije profesionalni interes, privukavši ljubitelje fotografije iz čitave regije, no i šire.
.
radionica na Photodaysima
.
Ove godine, u sklopu radionica imali smo priliku, pod vodstvom Deana Žvorca, naučiti nešto novo o obradi fotografije na računalu i kalibriranju monitora za optimalno prikazivanje istih; testirati i probiti granice fotografske umjetnosti u ˝Granice ne postoje, ili?˝ Brune Kazinoti, okušati se snimanjem praktičnom camerom obscurom ˝Ljubica˝, rukotvorinom samog voditelja radionice, Borislava Božića; pod vodstvom Marka Butrakovića snimiti kratki film s motivom Audi R8 Spydera koristeći najnoviju DSLR tehnologiju; te strast prema fotografiji prenijeti i u podmorje u sklopu radionice podvodne fotorgrafije Danijela Frke. Predavanja su održali već spomenuti Borislav Božić i Dean Žvorc: prvi je dao teorijsku podlogu o cameri obscuri, a drugi je upoznao sudionike s najnovijim saznanjima o sustavima za upravljanje bojom (Colour Management Systems).
.
izloža Novinske fotografije na Photodaysima
.
Zanimljive izložbe otvorene za sve zainteresirane privukle su poglede mnogih: osobito su aktraktine bile kolekcija erotskih fotografija pod imenom ˝Tijela, predmeti i njihova slika˝ te pregršt portretnih fotografija u sklopu izložbe ˝Portret u fotografiji XIX. i XX. stoljeća˝, a pozornost prolaznika po rovinjskoj šetnici uz more je plijenila velika izložba na otvorenom. Također je otvorena izložba djela dobitnika nagrade za životno djelo, Renca Kosinožića, te izložba najboljih hrvatskih novinskih fotografija iz protekle godine. Od ostalih događanja valja izdvojiti nagradnu foto rutu koja se održala u subotu, u kojoj su se sudionici imali prilike, kroz fotografiranje po različitim punktovima, natjecati za zaista vrijedne nagrade, te panel diskusiju u kojoj su važna imena u fotografiji raspravljali o aktualnim kretanjima u istoj.
.
.
pobjednici kategorija
.
Festival je zaključen večerom i zabavom na terasi hotela Eden, u sklopu koje su proglašeni pobjednici te su im dodijeljene nagrade – novčana nagrada u iznosu od 5000 kuna i službena nagrada ˝Kadar˝. Tu čast su, u njihovim pripadajućim kategorijama, imali:
.
Stanko Abadžić (izdavaštvo)
Stanko Abadžić - Marginalije
.
Ivana Hengl (arhitektura)
Ivana Hengl - Stepenice
.
Tom Dubravec (ljudi)
Tom Dubravec - Rugby
.
Dinko Cepak (multimedija)
Dinko Cepak - Mali Zagreb Grad
.
Mladen Šarić (mrtva priroda)
Mladen Šarić - Eksplozija mirisa
.
Petra Mrša (akt)
Petra Mrša - Buđenje
.
Romano Decker i Dejan Kutić (moda)
Romano Decker i Dejan Kutić - Robaw
.
Dinko Neskusil (priroda)
Dinko Neskusil - Igra
.
Petar Trinajstić (slobodna tema)
Petar Trinajstić - Porinuće
.
Ana Peraica (profesionalni koncept)
Ana Peraica - NEGATIVELAND
.
dok je Antoniju Broniću uručena vanaktegorijska nagrada za novinsku fotografiju. Kćerka pokojnog Renca Kosinožića je u njegovo ime preuzela posebnu nagradu za životno djelo. Izložba s radovima najboljih radova s Photodays natječaja obići će sve veće gradove u Hrvatskoj, a početkom iduće godine započeti će novi natječaj za idući – četvrti po redu – Photodays festival.
.
Popis svih finalista u svim kategorijama pogledajte ovdje.
.

No comments yet.