ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Proglašene najbolje novinske fotografije

29.03.2011.

Za najbolju hrvatsku novinsku fotografiju u 2010. godini je proglašena fotografija ‘Dalekovod’ Vlade Kosa iz agencije ‘Cropix’, koja je ujedno proglašena i najboljom fotografijom u kategoriji ‘Svakodnevni život’, a za nju je autor dobio nagradu ‘Pavao Cajzek’, koja mu je u ponedjeljak uručena u Hrvatskome novinarskom domu u Zagrebu.
.
Proglašene najbolje novinske fotografije
.
Damir Senčar iz Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) osvojio je nagradu za najbolju sportsku fotografiju na kojoj je hrvatska atletičarka Blanka Vlašić nakon preskočenih 208 centimetara.
.
U kategoriji ‘Događaj’ nagradu je dobio Andrija Lučić iz agencije ‘Cropix’ za fotografiju požara u zadarskoj Lesnini, a u kategoriji “Reportaže” nagrada je pripala Darku Bandiću iz agencije “Associated Press” za seriju fotografija iz mađarskoga grada Deveczera nakon poplave crvenoga i otrovnog mulja.
.
U kategoriji ‘Fotografski portret’ nagradu je dobio Tom Dubravec iz ‘Globusa’ za fotografiju Ive Brešana, a u kategoriji ‘Kultura i umjetnost’ prvu nagradu ‘Ivan Fabijan’ dobio je Boris Ščitar iz agencije ‘Pixsell’ za fotografiju s izložbe portreta hrvatskih ratnih invalida.
.
Za najbolju fotografiju iz kategorije ‘Priroda i okoliš’ nagrađen je Danijel Soldo iz agencije ‘Cropix’ za fotografiju roda.
.
Na natječaju Zbora fotoreportera Hrvatske ‘Hrvatska novinska fotografija 2010.’ bilo je prijavljeno 1525 fotografija 93 autora, a njih 17 ušli su u finale.
.
Ocjenjivački sud činili su urednik fotografije u njemačkom magazinu ‘Stern’ Harald Menk, fotoreporter francuske novinske agencije AFP-a Joe Klamar te bivši urednik fotografije u ‘Globusu’ Darije Petković.
.
Zbor fotoreportera Hrvatske projektom novinske fotografije, koji se održao po osmi put, promovira i dokumentira novinsku fotografiju u Hrvatskoj.
.

Vlado Kos
.

Oznake:

No comments yet.