ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Prijave na radionice 5. Međunarodnog festivala fotografije Organa Vida

20.08.2013.

Pozivamo Vas na radionice koje će se održati u sklopu ovogodišnjeg, petog zaredom, Međunarodnog festivala fotografije Organa Vida. Radionice su otvorene za do 10 polaznika. Odvijaju se u tjednu festivala, od 16. do 21. rujna u popodnevnim satima.

Prijave na radionice 5. Međunarodnog festivala fotografije Organa Vida
 

Prijave na radionice traju od 16. kolovoza do 7. rujna 2013. Unutar opisa svake radionice naveden je e-mail i postupak za prijavu.
Materijale i opremu za ove radionice ustupa EPSON Hrvatska.

Fotografije, fotokolaži i fotoknjige nastale na ovim radionicama biti će prezemtirani zadnji dan festivala, 21.09. i izloženi u galerijskom prostoru.

1. DOKUMENTARNA FOTOGRAFIJA // Saša Kralj // Irak

DOKUMENTARNA FOTOGRAFIJA // Saša Kralj // Irak
 
U doba kad je mogućnost foto, video i audio snimanja integralni dio svakog mobilnog telefona, nedovoljno je fotografija koje se mogu povezati u smislene cjeline. Radionica dokumentarne fotografije pokušati će osvijestiti konceptualni proces u dokumentiranju najuže okoline i zajednice. Osim vizualnog jezika i psiholoških elemenata koji kreiraju vizualni koncept, sudionici ce naučiti osnove komuniciranja sa subjektima i multimedijalnu (tekst, audio, video) kontekstualizaciju koja uvelike gradi konceptualne cjeline spremne za prezentacije na izložbama, blogovima ili društvenim mrežama.

tko // kako // s čim

Na radionicu su dobrodošli svi, amateri i profesionalci, koji su zainteresirani osmisliti svoju uličnu fotografiju i dodati joj nove elemente. Bilo koji digitalni aparat ili mobilni telefon sa mogućnostima snimanja su jedini uvijet za sudjelovanje. Poželjno je da polaznik posjeduje osobno prijenosno računalo.

prijava // kotizacija

Na radionici može sudjelovati maksimalno 10 polaznika koji će biti izabrani na osnovu raspisanog natječaja. Uz prijavu potrebno je priložiti krataku biografiju na e-mail festival@organvida.com do 5. rujna 2013. godine. Cijena radionicu je 20 eura odnosno 150 kn. Primljeni polaznici biti će obavješteni putem maila do 7. rujna.

o voditelju //Saša Kralj

Trenutno predaje fotožurnalizam na Američkom Sveučilistu u Iraku. Fotoreporter s preko 30 godina radnog iskustva. Rođen je 1965., a trenutačno živi u Zagrebu. Radio je u Kurdistanu (Irak), Indoneziji i Kuala Lumpuru u Maleziji. Predavao je fotonovinarstvo na kineskom “Shantou University’s Cheung Kong School of Journalism and Communication”, zagrebačkom “Federation of European Journalism Students”, u Jakarti na radionicama u Panna Photo te u južnoazijskom Institutu za fotografiju “Visual Anthropology”, Patshala, Dhaka, Bangladeš. Radio je za Jiwafoto agenciju, World Press Photo, Associated Press, New York Times, Boston Herald, Sudswenska Dagbladett, Reuters, AFP, Business Week, The Guardian, Gotteborg Posten, fotografsku agenciju Afrika Photos & Features i Images agenciju. Objavljivao je radove u raznim južnoafričkim publikacijama (Leadership magazine, Flying Springbock, Living Africa). 2004. je objavio knjigu urbane kulture glavnog grada Thailanda “Bangkok Inside Out”.
 
 

2. FOTOKOLAŽ // Dario Dević // Zagreb

FOTOKOLAŽ // Dario Dević // Zagreb
 
Fotografi fotografiju tretiraju kao gotov rad, dizajneri kao dio sadržaja, a ilustratori kao sirovinu za preoblikovanje, rezanje, lijepljenje i uklapanje u fotografske kolaže. Na ovoj radionici, polaznici će kroz pet dana svoje fotografije i/ili ready-made elemente uklopiti u takve kolaže. Radionica se sastoji od kratkog uvodnog predavanja o povijesti fotomanipulacije, fotomontaže i kolaža kao umjetničkog izraza, te praktičnog dijela – izrade vlastitog ilustrativnog fotokolaža na odabranu temu. Usredotočit ćemo se istovremeno na ekspresivnu, umjetničku stranu, ali i na tehničke aspekte fotokolažiranja. S tehničke strane, polaznik može odabrati izradu klasičnog, ručno izrađenog kolaža, računalne manipulacije ili pak kombinirati analogne i digitalne tehnike.

tko // kako // s čim

Od polaznika se očekuje entuzijazam prema fotografiji, ilustraciji i grafičkom dizajnu, kao i početno znanje rada u Adobe Photoshopu te rukovanja škarama i ljepilom. Poželjno je da polaznik posjeduje osobno prijenosno računalo.

prijava // kotizacija

Na radionici može sudjelovati maksimalno 10 polaznika koji će biti izabrani na osnovu raspisanog natječaja. Uz prijavu potrebno je priložiti krataku biografiju na e-mail festival@organvida.com do 5. rujna 2013. godine. Cijena radionicu je 20 eura odnosno 150 kn. Primljeni polaznici biti će obavješteni putem maila do 7. rujna.

o voditelju // Dario Dević

Dario Dević, magistar vizualnih komunikacija, radi kao slobodnjak, što samostalno, što u suradnji s Hrvojem Živčićem. Većinom se usredotočuje na poslove vezane uz nezavisnu kulturu i izdvaštvo, a bavi se i samoiniciranim radom na temu dizajna u realnom okruženju te dizajna i popularne kulture. Nagrađen je nizom nagrada, od kojih rado ističe uvrštavanje među 20 najboljih vizualnih umjetnika na svijetu ispod 30 godina prema izboru njujorškog časopisa ‘Print’. U siječnju 2013. s Ivom Marijom Jurić u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva predstavlja umjetnički projekt ‘Slideshow’.
 
 

3. IZRADA FOTOKNJIGE // Isidora Nikolić i Luka Knežević-Strika // Beograd

IZRADA FOTOKNJIGE // Isidora Nikolić i Luka Knežević-Strika // Beograd
 
Radionica je osmišljena tako da se kroz teorijski i individualni praktični rad sa svakim od učesnika koncipira i realizira foto-knjiga koja predstavlja jedan samostalan (postojeći, ili za potrebe radionice realiziran) fotografski projekt. Kroz mentorski rad polaznici će proći kroz proces osmišljavanja, oblikovanja, digitalne tiskovine i tehnike ručne izrade knjiga. Više o svemu s prijašnjih radionica.

tko // kako // s čim

Na radionicu se mogu prijaviti fotografi, umjetnici, studenti umjetničkih fakulteta i ostali zainteresirani. Poželjno je da polaznik posjeduje osobno prijenosno računalo.

prijava // kotizacija

Broj polaznika radionice je ograničen (max 10 polaznika) koji će biti izabrani na osnovu raspisanog natječaja. Uz prijavu potrebno je priložiti krataku biografiju te 5 fotografija (poželjno iz iste serije) na e-mail praxaworkshop@gmail.com do 5. rujna 2013. godine. Cijena radionicu je 25 eura odnosno 180 kn. Primljeni polaznici biti će obavješteni putem maila do 7. rujna.

o voditeljima // Isidora Nikolić // Luka Knežević-Strika

Isidora Nikolić je grafički dizajner i predavač na odsjeku za digitalne umjetnosti i nove medije na Fakultetu za medije i komunikacije, Singidunum univerziteta u Beogradu. U polju dizajna i vizualnih komunikacija autor je mnogih vizualnih identiteta, oblikovanja publikacija, prostornih grafika, izložbi i grupnih radionica. Jedan od osnivača i programski direktor godišnje međunarodne konferencije Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik, u okviru koje se organiziraju predavanja, izložbe i radionice iz područja grafičkog dizajna. Dobitnik je nekoliko regionalnih i inozemnih nagrada.
Luka Knežević-Strika, freelance fotograf iz Beograda, specijaliziran za dokumentarnu fotografiju. U slobodno vrijeme, koristi energiju i fotografiju za osobne umjetničke projekte, kao i rad s kolektivom Belgrade Raw. Izlagao samostalno kao i s kolektivom na više izložbi u regiji i Europi. Također u suradnji s kolektivom uređuje ovogodišnji program fotografske galerije Artget u Kulturnom centru Beograd.
 

No comments yet.