ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Predavanje umjetnice LISL PONGER i vodstvo po izložbi NITI IZ NITI PREMA

09.07.2010.

U petak, 09. srpnja od 17.00 sati pridružite nam se na vodstvu po izložbi i predavanju umjetnice Lisl Ponger u okviru izložbe Niti iz Niti Prema…Jesi li, danas nakon buđenja, vidjela budućnost iz mirne točke svijeta koji se okreće? u Umjetničkom paviljonu.
.
Predavanje umjetnice LISL PONGER i vodstvo po izložbi NITI IZ NITI PREMA
.
17.00 

Vodstvo po izložbi 

.
Smještena u historicistički umjetnički paviljon, rezultat razmjene između Budimpešte i Zagreba s prijeloma prošlog stoljeća, izložba reflektira odnose moći kroz odnose unutar povijesti arhitekture, povijesti umjetnosti, fotografske reprezentacije te same ideologije izložbenog formata. Umjetničke pozicije dodiruju pitanja (re)prezentacije, ideologija samog čina ‘izlaganja’, napetosti između promatrača i promatranoga, imaginarija kolonijalne egzotizacije, arhitekture kao mjesta ogledanja društvenih transformacija i ekonomskih odnosa moći, povijesnih i povijesničarsko-umjetničkih narativa, te povijesti neravnopravnosti odnosa u polju proizvodnje umjetnosti kao polja proizvodnje značenja. Radovi koje okuplja ne tvore čvrstu naraciju koja ocrtava “namjeru” izložbe, već se susre 63;u u isprepletenoj i “slaboj” strukturi i međusobnoj progonjenenosti srodnim preokupacijama, nedovršenim povijestima, zaboravljenim vizijama i prošlim budućnostima..
.
Umjetnici/e: Vahram Aghasyan, Ben Cain, Alex Cecchetti, Haris Epaminonda, Zachary Formwalt, Tina Gverović, Eric Van Hove, Gregor Neuerer, Lisl Ponger, Olivia Plender, Marinella Senatore, Guido van der Werve
.
Kustosice izložbe: Ivana Bago/Antonia Majaca (Institut za trajanje, mjesto i varijable – DeLVe),Arhitektonsko oblikovanje izložbe: Ana Dana Beroš, Iskra Filipović, Judita Ljutić, Damir Ljutić / Dva plus – studio za arhitekturu i vizualne komunikacije
Istraživanje: Rebecca McKay i Jelena Pašić (DeLVe), Vedran Družina (Dva plus)
Vizualno oblikovanje tiskanih materijala: Rafaela Dražić
.
17.30-19.00
Predavanje i razgovor s umjetnicom Lisl Ponger
.
Proizvodnja umjetnosti konstruira povijest sa svojim specifičnim formama, naslijeđima, konceptima, prihvaćenim modelima estetike i anti- estetike koje bivaju ustoličene povijesnim slijedom. Ona/j koji stvara i promatra umjetnost uvijek je nužno i sudionik/ca unutar ideoloških agendi i protagonist kulturne konstrukcije vrijednosti.
 U svojoj dugogodišnjoj umjetničkoj praksi Lisl Ponger preispituje odnose moći reflektirane u povijest fotografije kao oruđa bilježenja vremena i ujedno medija dokumeniranja i konstruiranja Drugog. Njen rad istražuje kompleksne odnose između ‘domaćeg’ i egzotičnog i načine na koje se prezentacija i percepcija jednog i drugog konstruiraju. Teme njenih radova razvijaju se oko pitanja kolonijalne povijesti, turizma, migracija i globalizacije problemati zirajući povijesne hegemonije europske visoke kulture. Služeći se u svom istraživački baziranom radu nerijetko samom povijesti umjetnosti i povijestima ‘proizvodnje slike’ umjetnica problematizira kompleksne odnose slike i socijalnih konstrukata te reprezentacije i ideologije.
.
Lisl Ponger je sudjelovala na mnogim međunarodnim izložbama i festivalima, uključujući Documentu 11, Tour-ism u Tapies Foundation u Barceloni, Black Atlantic u Haus der Kulturen u Berlinu, te na izlozbi u Salzburger Kunstverein s Destiny Deacon. Sudjelovala je u Reisen ins Paradies u Kunstraum Lüneburg te na izlozbama All our Tomorrows i Planetary Consciousness, a te u filmskom programu Documente 12. U 2008 izlagala je na izložbi Wie du mir, Gegenbilder für transkulturelles Denken und Handeln u galeriji < rotor> u Grazu, Typisch! Klischees von Juden und Anderen u židovskom muzeju u Berlinu dok je njen rad predstavljen na solo izložbama Si j’avais eu l’autorisation na Dak’art Off u Senegalu, Imago mundi u 2008 u Landesgalerie u Linzu, Lä sst Tausend Blumen blühen u Kunsthaus Dresden te na recentnoj izlozbi Fact or Truth u Fotogalerie Wien ove godine. Lisl Ponger živi i radi u Beču.
.
Izložba je otvorena do nedjelje, 11. srpnja 2010.
.
Radno vrijeme Umjetničkog paviljona:
Utorak-subota: 11.00-19.00
Nedjelja: 10.00-13.00
.
Organizator izložbe: Hrvatski fotosavez
Izložbu podržali: Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Dva Plus – studio za arhitekturu i vizualne komunikacije
.

No comments yet.