ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

‘Postoji li nepostojanje’ u Greti

14.02.2014.

U subotu, 15. veljače, u 19 sati, u Greti, otvara se grupna izložba fotografija ‘Postoji li nepostojanje’, u organizaciji Mile Mrvalja.

'Postoji li nepostojanje' u Greti
 
Ova izložba nema pretenzije da, preko izloženih fotografija, dočara umjetničko viđenje jedne problematike u društvu. Niti ja želim ući u vizualnu umjetničku prezentaciju fotografije kao sredstva umjetničkog doživljaja. Prvenstveno želim kroz portrete osoba koje će biti izložene i preko njihovih kratkih pisanih komentara, koji su sastavni dio izložbe, pružiti širi uvid u tematiku beskućništva u Zagrebu!

Problem koji je veoma velik u Hrvatskoj, a iz dana u dan postaje sve veći zbog kredita, jamstava ili gubitka posla zbog čega je danas zastrašujuće lako izgubiti nekretninu i postati beskućnik. Ogromna većina, kada izgube sve materijalno što su imali, suočavaju se dodatno i sa raspadom obitelji i postaju odbačeni i od prijatelja pa i vlastitih obitelji. Država i lokalna uprava čine malo da im pomognu a surova birokratska struktura još ih više gura u beznađe i opću obespravljenost.

Sve to ih stavlja u poziciju koja je ispod minimuma zagarantiranih ljudskih prava i do ponižavajućeg tretiranja zbog stigmatizacije ove socijalne kategorije. Ja, kao jedan od 600 beskućnika u Zagrebu, ulažem ogromne napore da se tretman beskućnika od strane društva popravi i da se njihov status građana izjednači sa svim ostalim građanima u smislu zagarantiranih ljudskih prava i otklanjanjem predrasuda o ovoj kategoriji društva.

Drage sugrađanke i sugrađani, svoji dolaskom na otvaranje ove izložbe pokažite, kao i mnogo puta do sada, da razumijete tešku situaciju beskućništva i podržite svaku akciju kojoj je cilj resocijalizacija beskućnika!
Mile Mrvalj

No comments yet.