ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu i u Zadru

10.05.2010.

Za područje digitalne fotografije do sada u Hrvatskoj nije postojala adekvatna edukacija koja bi obuhvatila sofisticirane vještine fotografiranja i obrade fotografije. Pogotovo ne edukacija koja bi kao završni certifikat nudila konkretno zvanje s upisom u radnu knjižicu. No, vremena se mijenjaju…
.
Postanite specijalist za digitalnu fotografiju u Algebri
.
U ponedjeljak, 26.travnja krenula je u Zadru prva grupa polaznika programa obrazovanja “Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu“. Pod mentorskom palicom profesionalnog fotografa Gorana Matoševića polaznici će iz prve ruke naučiti tajne kvalitetne profesionalne fotografije.
.
Upravo zbog posebnog naglaska stavljenog na praktične radionice trajanja 60 sati polaznici će se kvalitetno pripremiti za intenzivno i profesionalno korištenje digitalnog fotoaparata. Radionice su podijeljene u dvije skupine, studijske s modelima – portretna, glamour i reklmna te radionice na vanjskim lokacijama – modna, sportska, pejzažna, makro i reportažna. Za uspješnost portretne, glamour, reklamne i modne radionice pomoći će angažiranje profesionalnih modela, vizažista i frizera te modne kreacije poznate zadarske dizajnerice Marine Milković.
.
Ukratko, polaznici uz stručno vodstvo prolaze realne situacije gdje su primorani improvizirati, snalaziti se, ali i učiti od najboljih kako bi krajnji rezultat – profesionalna fotografija – ispala što bolja.
.
Bernard Kotlar, voditelj zadarske poslovnice Algebre otkrio je kako se rodila ideja o organizaciji ovog programa obrazovanja: “Kao i u mnogim informatičkim tehnologijama koje nudimo u svojim edukacijskim programima, i u području profesionalne fotografije volimo biti prvi na tržištu, stoga smo pokrenuli ovaj program obrazovanja koji na jedinstveni način spaja kreativnost, fotografske tehnike i informatičke tehnologije. Prodornost koju ima digitalna fotografija u suvremenom komuniciranju impresionira. Sjetimo se Facebooka, Google Eartha i Panoramia ili činjenice da je foto-objektiv ugrađen u praktično svaki novi mobitel. S druge strane, cjenovnom dostupnošću profesionalnih fotoaparata te digitalnim tehnikama obrade već i amateri mogu stvarati vrhunske fotografije.”
.
Kotlar je skrenuo pažnju na slijedeće: “Ipak sama tehnologija nije dovoljna. Dodatnu vrijednost i stručno znanje dajemo mi kroz naš program obrazovanja i omogućujemo više nego dobar ulaz u svijet profesionalne fotografije te stjecanje novog zanimanja ili izvora dodatne zarade. Ističem da se ovaj program obrazovanja upisuje u radnu knjižicu i verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.”
.
Posebna pažnja bit će posvećena obradi digitalne fotografije. Koristeći već spomenuti alat za obradu – Adobe Photoshop, polaznici ovog programa obrazovanja ovladat će tehnikama potrebnim za sve vrste korekcija, manipulacija i montaže sadržaja fotografije. Na taj način konačni proizvod bit će zaokruženi, tehnički ispravan profesionalni prikaz fotografiranog objekta koji se dalje može namjenski koristiti za reklamnu kampanju, studijsku fotografiju, umjetničku fotografiju.
.
Goran Matošević, voditelj foto edukacije prilikom početka školovanja izjavio je: “Prve zadarske grupe programa obrazovanja Specijalist za digitalnu obradu i fotografiju posebno me vesele jer ću polaznicima prenijeti svoje fotografsko iskustvo kroz poznate lokacije mog rodnog grada. Kako sam ovaj program već vodio u Algebri u Zagrebu, polaznike iz Zadra ću uz ležeran pristup naučiti rukovati digitalnim fotoaparatom, te kroz desetak radionica otkriti mnoštvo zanimljivih trikova. Treba naglasiti da je Algebra osigurala profesionalnu opremu i studijske uvjete tako da će polaznici imati maksimalne uvjete rada. S obzirom na veliki odaziv nova grupa bi mogla krenuti i prije završetka trenutne. Stoga pozivam zainteresirane da se za detaljne informacije obrate u Algebru.”
.
Pogledajte kako je bilo na prvoj radionici održanoj u Muzeju antičkog stakla u Zadru.
.

.
HUF preporuka
.
.
.
.
.
Za kraj bismo dodali da profesionalnu opremu osigurava partner projekta – Olympus, s različitim kombinacijama kućišta, objektiva i ostalom pratećom opremom, a program uključuje i prilično opsežan teorijski dio. Naravno, polaznici ukoliko to žele, mogu učiti i na opremi koju posjeduju. Više informacija na www.algebra.hr.
.

 1. profesionalni modeli??? ne vidim ih?! strašno što se sve naziva profesionalnim modelima…

  Komentar by Mali — lipanj 8, 2010 @ 1:55 pm

 2. Algebra bira modele koji se barem godinu dana bave poziranjem i koji su do sada već radili sa raznim fotografima na različitim promocijama, jer nam je u ovom projektu bilo bitno da se znaju ponašati pred 10-tak ljudi koji do sada uglavnom nisu imali prilike susresti se sa modelima i raditi sa njima. Zato su modeli birani po kriterijima koji su bitni za rad sa polaznicima, a koji se malo razlikuju od kriterija za biranje modela za nošenje raznih revija.
  Ali koje su isto tako profesionalne u svojim nastupima i radu kao i bilo koja druga možda malo razvikanija imena.

  Komentar by Krešo — lipanj 9, 2010 @ 9:00 am

 3. ovakva slike mogu u photoshopu da se obrade?

  Komentar by vlaja — prosinac 21, 2010 @ 10:18 am