ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Postani Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu

28.03.2010.

Informatičko učilište Algebra od prošlog ljeta pokrenula je program obrazovanja Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu.
Postani Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu
.
Ovim obrazovnim programom polaznike se osposobljava da se uz pomoć digitalnog fotoaparata, prateće profesionalne opreme i računalnog programa za obradu (Adobe Photoshop-a) samostalno bave cijelim procesom izrade fotografije (od planiranja, pripreme, fotografiranja do dodatne obrade),  a sve kako bi završni proizvod, fotografiju,  mogli koristiti za potrebe reklamnih kampanja, izložbi ili objava putem Interneta.
.
Program se sastoji od tri cjeline: Tehnički pojmovi digitalne fotografije, Praktične radionice i Tehnike obrade fotografije na računalu (Adobe Photoshop).
.
U prvom tjednu nastave polaznici se uče rukovati digitalnim SLR fotoaparatom, uče se kontrolirati brzina zatvarača, otvor blende, ISO vrijednosti kao i kombinacija svega navedenog. Uz upoznavanje sa tehničkim osnovama, polaznici se upoznaju sa svjetlom i koliko ono znači za kvalitetnu fotografiju, toplinom i bojom svjetla, korištenjem različitih tipova mjerenja svjetla, podešavanjem balansa bijele boje i zašto je to važno….. Uz teorijska predavanja polaznici u nastavi koriste ili svoje ili digitalne SLR fotoaparate koje je svakom polazniku  Algebra osigurala u suradnji sa partnerom programa Olympusom. Tako se na predavanjima mogu isprobati Olympusova tijela E-520, E-620, E-30 i E3 kao i većina profesionalnih objektiva.
.
Druga cjelina napravljena je tako da se polaznici upoznaju sa tematski različitim tipovima fotografije. Kroz praktične radionice polaznici se uče samostalno razmišljati o krajnjem rezultatu fotografiranja, te imaju priliku vidjeti kojim se pravcem u fotografiji žele nastaviti baviti. Radionice su koncipirane tako da se dan ranije odsluša predavanje o temi , a slijedeći dan se na praktičnom dijelu izvršavaju zadaci i pokušavaju izvesti vlastite zamisli koji svaki polaznik ima priliku napraviti. Od 9 radionica na čak 4 polaznici rade sa profesionalnim modelima. Na prvoj, portretnoj radionici, polaznici se upoznaju sa studijskom rasvjetom u studiju „DE FACTO“ vlasnika g. Darka Bavoljaka. Na drugoj radionici polaznici već samostalno osmišljavaju kako će postaviti rasvjetu da bi snimili zavodljivu i provokativnu glamour fotografiju. Treća radionica, modna,  odvija se na vanjskoj lokaciji, zadnji puta u Gjuro2 noćnom klubu, te se polaznici uz flash rasvjetu i ambijentalno svjetlo uče napraviti modnu fotografiju. Na zadnjoj radionici sa profesionalnim modelima polaznici pokušavaju napraviti fotografiju koja bi poslužila u reklamiranju nekog proizvoda (zadnji puta Olympus PEN je bio proizvod za koji se trebala napraviti reklamna fotografija). I to snimanje odvija se u profesionalnom foto studiju „DE FACTO“. Nakon same radionice polazncima je omogućeno slušanje predavanja i vježba koju prezentira g. Nenad Ilijić, docent i predavač digitalne i studijske fotografije na akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.
.
Osim ovih radionica, polaznici se upoznaju sa fotografiranjem prirode i krajolika, životinja u Zoo vrtu, te ime je organiziran posjet ili nogometnoj utakmici NK Zagreba ili košarkaškoj utakmici KK Zagreb CO-a kako bi se upoznali sa svim tajnama fotoreportera.  Na osmoj radionici polaznici se upoznaju sa svijetom macro fotografije i stock fotografije, te uz pomoć profesionalnog Lastolite™ Cubelite™ LiteTable stola za fotografiranje i jednog koji je izgrađen u kućnoj radinosti pokušavaju napraviti fotografiju koje će zadovoljavati sva pravila i macro i stock fotografije.
.
Zadnja, ali ne manje bitna radionica, upoznaje polaznike sa uličnom odnosno reportažnom fotografijom i vodi ih kroz svijet kojim svakodnevno prolaze, ali  ih potiče razmišljati o cillju i motivu koji žele prikazati na fotografiji.
.
Nakon par tjedana praktičnog rada kroz koji ih vode profesionalni fotografi, polaznici se vraćaju u učionice gdje kroz vodstvo Adobe Certified Instructora uče kako digitalno obraditi snimljene fotografije i pripremiti ih za tisak i izložbe.
.
Nakon zavrešnog programa, svaki polaznik mora položiti teorijski dio i što je još važnije zadovoljiti prezentacijom seminarskog rada kako bi se vidjelo da samostalno može obavljati zadatke fotografiranja određenih tema. Kao nagrada, osim velikog iskustava i upoznavanja sa svojim interesima u fotografiji, polaznici koji zadovolje i teorijski i praktični dio dobivaju uvjerenje o osposobljavanju kojim stječu zvanje Specijalist za digitalnu fotografiju i obadu. Samo zvanje mogu upisati u radnu knjižicu što im može pomoći kod zapošljavanja.
.
U slijedećim primjerima pogledajte kako je sve to izgledalo sa prve dvije grupe koje su završile u Zagrebu:
.

.
HUF preporuka
.
.
.
.
.
Osim nove grupe koja u Zagrebu kreće sa radom krajem travnja mjeseca, prve grupe polaznika krenuti će sa radom sredinom travnja i u Zadru i u Puli. Zbog velikog interesa, prije ljeta prve grupe mogle bi krenuti i u Bjelovaru i u Rijeci.
.
Više informacija možete saznati na www.algebra.hr.

  1. Može li iduća grupa bolje od prošle dvije?! :D

    Komentar by Borna — travanj 13, 2010 @ 10:49 pm