ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Poljodjelske berbe – prigoda za foto izlet

10.09.2010.

Fotograf i foto oprema, prvenstveno fotoaparat, temeljni su uvjeti za fotografiju, poglavito dobru. No, ništa manje važan nije motiv, atmosfera, ambijent. Često se pitamo gdje naći dobar motiv, kamo otići, što snimati, što je vrijedno, što nije. Pri tome najčešće zaboravljamo da su motivi koji se lako prenose na autorovu poruku, stav ili viziju svugdje oko nas; treba ih samo uočiti i prikladno snimiti. Upravo stoga nužno je uvijek, ali baš uvijek imati pri ruci fotoaparat, makar bolji kompaktni, odlično ga poznavati i biti spreman brzo i odgovarajuće programirati, imati samopouzdanje i poznavati osnove teorije fotografije. Za one koji još uvijek razmišljaju kamo otići snimati iznosim nedavno, osobno, iskustvo.
.
Poljodjelske berbe – prigoda za foto izlet / piše Vladimir Superina
.
Razgovarajući u jednom društvu početkom srpnja ove godine čuo sam, za mene tada nevjerojatan podatak, da u okolici Ivanić Grada postoji polje lavande kojem je vlasnica kolegica koja se nalazila u tom društvu. Bio sam iznenađen, najprije pomislivši da me, kao čovjeka odraslog u Dalmaciji koji se oduševljava aromatičnim biljkama tog podneblja, društvo ”uzelo u đir” te na moj račun pravi šale. No društvo me ubrzo uvjerilo da nisam ”u điru”, a kolegica mi je ponudila da se sam uvjerim u istinitost tvrdnje nazočnošću na skoroj berbi lavande. Naravno da sam ponudu prihvatio sa posebnim zadovoljstvom vidjevši u tome mogućnost druženja s vrijednim ljudima u polju biljaka koje iznimno cijenim, ali i mogućnost za napraviti pokoju fotografiju. I tako sam, u subotu 24. srpnja, bio gost moje kolegice Vesne Gregčević i njene kćeri Daniele na imanju u selu Dubrovčak Lijevi, blizu Ivanić Grada, sudjelujući u berbi kontinentalne lavande.
.

.
Nemalo sam se iznenadio kada sam vidio da je događaj pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Ivanić Grada, te da je bio i medijski popraćen od nekoliko dnevnih listova i jedne TV kuće.
.
Prvi puta sam sudjelovao u berbi lavande i to na kontinentu. Proveo sam iznimno zanimljiv dan družeći se, ne samo sa vrijednim, već i dragim ljudima, pomalo pomažući u berbi, a pomalo fotografirajući. Tijekom aktivnosti stvorio sam nova poznanstva, ali se upoznao i s mnogobrojnim proizvodima napravljenim od lavande. U svakom slučaju prelijepo i korisno provedena subota premda vrijeme nije bilo takvo, već iznimno loše sa ljetnom olujom koja nas je prisilila obustaviti berbu više od jednog sata, te nakon prestanka kiše izvlačiti zaglavljeni kombi iz blata. Na povratku kući, u rano predvečerje imao sam prigodu zaustaviti se usput i snimiti niz fotografija predivnog krajolika uz rijeku Savu.
.
Događaj me ponukao napisati ovaj nastavak kolumne s dvije osnovne namjere: ukazati fotografima, posebno mladima, na mogućnost korištenja poljodjelskih berbi za vlastiti foto izlet i prodiskutirati poželjnu opremu kod takvih aktivnosti. A niz prilika za iskorištenje poljodjelskih berbi za fotografiranje bit će tijekom jeseni mnogo, od berbe grožđa, gljiva, jesenskog voća do kukuruza, nakon toga, tijekom zime i sječe drva.
.
Sudjelujući u poljodjelskim berbama fotograf može biti u poznatom društvu svoje obitelji i dobrih prijatelja, u društvu poznanika (moj slučaj jer sam poznavao samo moje domaćice) ili se zateći u sasvim nepoznatom društvu. Naravno da svoje ponašanje i pristup mora odgovarajuće prilagoditi ovim činjenicama. U društvu rodbine i dobrih prijatelja osjećat će se ”kao među svojima”, društvo ga od prije poznaje, zna njegove hobije, navike. Jednostavno poznaju ga dobro, znaju što od njega mogu očekivati, čak mogu predvidjeti kako će reagirati i on, ali i drugi nazočni. U takvim uvjetima, međusobno upoznavanje unaprijed je završeno i to pozitivno, samim time, znatno je olakšan posao našem fotografu. U društvu kojeg fotograf samo djelomično poznaje nužno je da se fotograf odgovarajuće predstavi u čemu će mu, vjerojatno, pomoći oni koji ga poznaju. Stoga je potrebito da, prije skupljanja društava, fotograf popriča s poznatima, kaže im, otvoreno i iskreno, kakve su mu namjere i što od njih očekuje, te ih na neki način animira za pomoć za brže upoznavanje s ostalima. Najteže će mu biti dolaskom u sasvim nepoznato društvo. Tada mora iskoristiti sve svoje umijeće komuniciranja ka uspostavljenju što bržeg i iskrenijeg odnosa s nazočnima jer će mu oni biti najčešći objekti snimanja. Stoga se društvo mora udobrovoljiti da budu fotografirani.
.
Pored vještine komuniciranja od iznimne je važnosti fotografova iskrenost i dobronamjernost, jer bez toga će ga društvo doživjeti kao uljeza. Vrlo vjerojatno će, tijekom uspostavljenja poznanstva biti neizbježno pitanje kako snimani mogu doći do fotografija. Ovo je odlično pitanje i, vjerojatno, prijelomni trenutak u uspostavljenju povjerenja – zanimajući se za fotografije pristaju na snimanje uz uvjet posjedovanja ”fotki”. Iskoristite ovaj moment, objasnite kako će i kada do fotki doći i, obvezno, održite obećanje. Najjednostavniji način je da fotke ”ispržite” na nekoliko CD-ova koje ćete dostaviti vlasniku, organizatoru ili dominantnoj osobi u društvu i o tome obavijestite one koji se za iste zanimaju. Svakako izvršite obećanje u roku na koji ste se sami obvezali. Nikako ne dopustite da vas društvo smatra manje korisnim ili prepotentnim zato što uopće ne sudjelujete u poslovima. Premda je ovo teže i odvodi vas od vašeg temeljnog interesa, možda vam ”pobjegne” i koja dobra fotka, uključite se u radove, koliko znate i možete, ali pokažite dobru volju. To će biti dobro prihvaćeno i u društvu koje vam je bilo potpuno nepoznato ali i u djelomično poznatom društvu. Postat ćete jedan od njihovih, dobrodošao. Ako se ukaže potreba za nekim nepredviđenim vještinama ili znanjima, a vi ih imate, pomognite, pokažite vještinu ili znanje, porast će vam ugled. Ali, napravite to nenametljivo kako ne biste postigli suprotan učinak. Dajte društvu do znanja da i vi od njih učite, pokažite interes bez obzira koliko vas stvarno tema razgovora zanima, sigurno će vas iz svega bar nešto zanimati ili pozitivno isprovocirati. Pokažite ljudima da vam je drago što ste s njima i da uživate u događaju.
.
Drugo je pitanje što od opreme ponijeti sa sobom. Naravno, fotoaparat; ako imate dva s različitim objektivima, može. Poželjno je imati i stativ tronožac ili bar monopol, pogotovo ako koristite teleobjektiv. Blic je poželjan poglavito ako aktivnost počinje rano ujutro, prije svitanja, kao što je to bio moj slučaj, moja berba lavande. Za fotografiranje portreta koji mogu biti naročito atraktivni i uspješni, dobrodošla je i savitljiva reflektirajuća površina za dodatno osvjetljavanje lica, no ona nije uvjet. Ja je nisam ponio. Ako ipak koristite reflektirajuću površinu ne smetnite s uma da ju netko mora držati tijekom fotografiranja i to na pravom mjestu i pravilno; stoga na vrijeme podučite pomoćnika. Svakako morate imati i nekakvu torbu, ruksak ili futrole za svu opremu, ta u prirodi ste.
.
Kao što je vidljivo i iz mog primjera kiša vas nikada ne smije iznenaditi, ali zbog nje ne smijete niti odustati od aktivnosti. Snimajući, kišobran vam neće pomoći, treba ga držati jednom rukom, pa vam je ona neuporabljiva za rad oko fotoaparata. Mnogo je bolje rješenje kabanica s kapuljačom i to malo veća kako bi prekrila i ruksak ili torbe u kojima je oprema. Mnogi ruksaci za foto opremu i torbe i futrole za aparate već imaju svoju nepromočivu navlaku za zaštitu od kiše i pri kupnji ove opreme vrijedno je razmišljati i o ovom dodatku. Zaštita za fotoaparat od kiše također je više nego dobrodošla jer većina fotoaparata nema nepromočivo kućište. Za zaštitu fotoaparata od vlage kada kiši idealno je podvodno kućište ako ga imate. Ono je konstruirano za dubine i do 50 metara i potpuno štiti fotoaparat od utjecaja vode. No, s obzirom na njegovu cijenu i činjenicu da se samo malobrojni bave i podvodnom fotografijom, obično ga nemamo. Stoga je vrlo korisna kabanica za fotoaparat koja se navlači preko fotoaparata i jako ga dobro štiti od vlage, ali i od orošavanja. Zavisno od izvedbe i proizvođača na tržištu se pojavljuju univerzalne ili, rjeđe, kabanice za pojedine tipove fotoaparata. Premda jeftinije i one su relativno skupe pa se domišljati fotografi koriste priručnom zaštitom. Najčešće je to prozirna PVC vrećica za pakiranje hrane u hladnjake i zamrzivače u koje se zamota fotoaparat tako da njegov objektiv viri kroz otvor vrećice. Vrećica se oko objektiva učvrsti gumicama za zatvaranje. Ovo je i najčešći, ali i najjeftiniji način zaštite fotoaparata, a, uz pedantnost fotografa, daje i dobru zaštitu. Osobno, u foto ruksaku uvijek imam smotuljak takvih vrećica i gumica – zlu ne trebalo. Podrazumijeva se da u opremi imamo i pribor za čišćenje optike fotoaparata, ali i vlažne rupčiće za suho pranje ruku; oni će vam trebati uvijek kada s rada u berbi prelazite na rad sa foto opremom.
.
U nadi da sam bar jednom fotografu početniku pomogao idejom za foto izlet i savjetom oko opreme želim vam ugodno i dobro fotkanje, a kolegicama Vesni i Danieli uz zahvalnost na lijepo provedenom danu i obećanje da se vidimo i dogodine.
.

Vladimir Superina
vladimir.superina@fotogard.com

.

  1. Jako lijepo, poučno i inspirativno….bravo…

    Komentar by goranmajor — rujan 12, 2010 @ 12:31 pm

  2. Slažem se sa goranmajorom – poučno i inspirativno. Zanimljiva priča.

    Komentar by Mirko — rujan 12, 2010 @ 3:12 pm