ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Počeo festival Rovinj Photodays 2011

10.06.2011.

Od danas, 10. lipnja, otvara se četvrti po redu hrvatski fotografski festival Rovinj Photodays 2011. koji će proteći u znaku europskih premijera i brojnih gostovanja. Bogati program četvrtog po redu hrvatskog fotografskog festivala Rovinj Photodays, posjetiteljima iz čitave regije predstavit će čak petnaest fotografskih izložbi koje uključuju radove svjetskih majstora fotografije. U sklopu festivala gostovat će međunarodni stručnjaci za fotografiju, a brojni posjetitelji će se moći okušati u nagradnim foto izazovima i brojnim organiziranim druženjima.
.
Počeo festival Rovinj Photodays 2011
.
EUROPSKA PREMIJERA
Među ovogodišnjim izložbama svakako valja istaknuti i jednu europsku premijeru. Postava pod nazivom 50 godina Rock ‘n’ Rolla: Žene koje su stvarale Rock, slavi jedanaest žena – Robertu Bayley, Janette Beckman, Jini Dellacio, Jill Furmanovsky, Lauru Levine, Janet Macoska, Catherine McGann, Ebet Roberts, Amalie R. Rothschild, Sue Rynski, Kate Simon – koje su fotografirale glazbenike i njihove obožavatelje s puno integriteta i senzibilnosti. Autorice je, na inicijativu festivala, okupila Gail Buckland, poznata publicistkinja, povjesničarka umjetnosti i kustosica iz New Yorka.
.
‘Cilj ove izložbe nije ukazati na to da žene vide drugačije od muškaraca. Svaki umjetnik, neovisno o spolu, jedinstveno doživljava život. Zamolila sam svaku umjetnicu da sudjeluje na Photodays Rovinj 2011 zbog toga što su ostavile trag na području glazbene fotografije. Kako kulturna tako i glazbena povijest, bogatija je zbog njihovog doprinosa. Također znam da su se morale boriti u okruženju tradicionalno smatranim “muškim klubom.” Sve ove izuzetne žene naučile su ne samo kako opstati, već i kako uspjeti u ovoj okolini u kojoj dominiraju muškarci. Ne, ne postoji “ženski pogled na svijet, već je svaka umjetnica ostala vjerna svojoj vlastitoj viziji’ – kaže o postavi Buckland.
.
NIZ IZLOŽBI SVJETSKIH MAJSTORA FOTOGRAFIJE
Prvi put na području jugoistočne Europe biti će prikazane fotografije poznatog fotografa Erwina Blumenfelda. Izložbu 40 crno bijelih i 6 fotografija u boji u Hrvatsku donosi njegov sin, Yorick Blumenfeld, koji će tijekom festivala govoriti o očevom radu. Blumefeldove fotografije svojedobno su pomicale granice komunikacije časopisa poput Voguea, Harpersa i sl., a njemački kurator Janos Frecot nedavno je izjavio da je povijest fotografskog portretiranja i modne fotografije danas nezamisliva bez ovog velikog autora.
.
U suradnji s talijanskim Centrom za istraživanje i arhiviranje fotografije (CRAF) iz Spilimberga, na festivalu će biti prikazana postava fotografija dvojice najvećih talijanskih fotografa XX. stoljeća: Maria Gaiacomellija i Franca Fontane. Mario Giacomelli potpuno je izokrenuo temelje neorealizma uvođenjem posve nove tonalne poezije u fotografije. Upravo stoga, ponekad njegova djela nalikuju snu, a s nekoliko već povijesnih fotografija, Franco Fontana nametnuo se na međunarodnoj razini kao jedan od izumitelja kolor fotografije.
.
SUVREMENA FOTOGRAFIJA
Zahvaljujući talijanskom festivalu suvremene fotografije, „SI Fest“, posjetitelji ove rovinjske manifestacije moći će vidjeti izložbu koja uključuje radove najistaknutijih mladih europskih fotografa. Istinite priče naziv je ove postave koja uključuje radove fotografa poput Amy Stein, Zoltán Jókay, Lydia Panas i mnogih drugih. Kako bi posjetitelji te svi sudionici festivala dobili dobar uvid u suvremenu hrvatsku fotografiju, ali i adekvatno upoznali značajne fotografe koji su obilježili povijest ove umjetnosti na istom području, festival svake godine prikazuje skupnu izložbu najistaknutijih radova domaćih autora odabranih godišnjim natječajem. Također, svake godine jednom autoru dodjeljuje se nagrada za životno dijelo, a retrospektivnu izložbu autora moguće je pogledati u sklopu službenog programa festivala. Ovogodišnji dobitnik nagrade je međunarodno poznati fotograf,
Frank Horvat. Osim navednih postava, do konca lipnja, biti će prikazan čitav niz izložbi na otvorenom.
Kao gosti sudionici, na festivalu će se pojaviti brojni fotografi i fotografski stručnjaci poput Enrica Bossana ovogodišnjeg kuratora New York Photo Festivala, Marcusa Doylea, specijalista za noćnu fotografiju, Kate Simon, fotografkinje i bliske prijateljice brojnih poznatih rock legendi, Helene Srakoćić Kovač, Gail Buckland, Yoricka Blumenfelda i mnogih drugih.
.
.
Program za petak i subotu:
.
PETAK, 10. LIPNJA
.
12:00 – MULTIMEDIJALNI CENTAR: Službeno otvorenje festivala i press konferencija
.
13:00 – ZAVIČAJNI MUZEJ GRADA ROVINJA: OTVARANJE IZLOŽBI:
.
Franco Fontana & Mario Giacomelli: dva majstora talijanske fotografije XX. stoljeća
Erwin Blumenfeld: retrospektivna izložba
GLOBAL PHOTOGRAPHY: Istinite priče (grupna izložba istaknutih europskih suvremenih fotografa)
.
13:30 – 19:00 – UVODNA PREDAVANJA I RADIONICE:
.
13:30 – MULTIMEDIJALNI CENTAR: radionica „Street Style Fashion radionica /Ulična moda“
Voditeljica: Antonija Butković
polusatno uvodno predavanje, MULTIMEDIJALNI CENTAR (od 13:30)
praktični dio (grad)
NAPOMENA:Uvodnom predavanju mogu pristupiti svi zainteresirani. Praktičnom dijelu mogu pristupiti samo oni sudionici koji su se putem web stranica ranije prijavili na radionicu.
.
13:00 – ZGRADA ZAJEDNICE TALIJANA CIRCOLO: „Upotreba bljeskalica za snimanje portreta“- radionica pod pokroviteljstvom Učilišta Algebra (odjel multimedije)
Voditelji: Krešimir Pletikosa i Goran Matošević
polusatno uvodno predavanje
praktični dio (na otvorenom)
NAPOMENA: Uvodnom predavanju mogu pristupiti svi zainteresirani. Praktičnom dijelu mogu pristupiti samo oni sudionici koji su se putem web sučelja ranije prijavili na radionicu.
.
14:00 – ZGRADA ZAJEDNICA TALIJANA CIRCOLO: Radionica pod pokroviteljstvom Carl Ziess
Voditelj: Bertram Hoenlinger
Uvodna prezentacija i praktični dio. Nije potrebna prethodna prijava.
Carl ZeissCompany Presentation
CZ Camera Lens Division
Product & Application Training
Photo shooting
.
14:15 – 15:30 – MULTIMEDIJALNI CENTAR: RADIONICA: Foto-klinika uživo!
Fotograf Milan Živković i fotografkinja, te glavna urednica časopisa ReFoto, Ivana Tomanović održat će javnu kritiku fotografija svih zainteresiranih po uzoru na istoimenu rubriku u časopisu.
NAPOMENA: Nije potrebna prethodna prijava.
.
15:30 – 16:30 – MULTIMEDIJALNI CENTAR: PREDSTAVLJANJE FOTOGRAFA
Na projekciji fotografija u trajanju od 30 minuta, Ivana Tomanović – glavni i odgovorni urednik časopisa Refoto, predstavit će radove desetak srpskih fotografa koji sudjeluju na festivalu.
.
16:45 – 17:45 – MULTIMEDIJALNI CENTAR: predavanje – Yorick Blumenfeld o životu i radu svoga oca, poznatog fotografa Erwina Blumenfelda te postavi „The Naked and the Veiled“
.
18:30 – GALERIJA ADRIS: svečano otvaranje izložbe „50 godina Rock ‘n’ Rolla: Žene koje su stvarale Rock“
.
19:00 – MULTIMEDIJALNI CENTAR ( I GRAD ROVINJ): Snimanje panorama : radionica pod pokroviteljstvom časopise ReFoto
Voditelj: Milan Živković
polusatno uvodno predavanje, MULTIMEDIJALNI CENTAR (od 19:00)
praktični dio- snimanje
selektiranje, obrada i spajanje digitalnih snimki (u subotu, 11. lipnja)
NAPOMENA: Uvodnom predavanju mogu pristupiti svi zainteresirani. Praktičnom dijelu mogu pristupiti samo oni sudionici koji su se putem web sučelja ranije prijavili na radionicu.
.
.
SUBOTA, 11.LIPNJA
.
10:00 – 14:00- na ulicama grada Rovinja: Nagradni Hrvatski Fotoizazov- u suradnji s Učilištem Algebra
Najveće je natjecateljsko okupljanje fotografskih zaljubljenika u Hrvatskoj uz bogati nagradni fond.
.
10:00 – 14:00- RADIONICA: Modni editorial- od koncepta do tiska
Voditelji: Romano Decker i Dejan Kutić
Napredna radionica, zatvorenog tipa.
NAPOMENA: Radionici mogu pristupiti samo oni sudionici koji su se putem web sučelja ranije prijavili na radionicu. Ukupno: 8 sudionika
.
13:00 – 14:00- MULTIMEDIJALNI CENTAR: PREDAVANJE: Estetika fotografije
Predavač: Ivana Tomanović
Poznavanje estetskih elemenata može svakom fotografu pomoći da na jasan i precizan način ispolji svoju ideju, kreativnost i, ono najvažnije, da kreira vlastiti vizualni jezik. Predavanje je namjenjeno fotografima svih nivoa jer se bavi osnovnim teorijskim principima slaganja fotografske slike.
.
14:00 – 16:00- MULTIMEDIJALNI CENTAR: Pregled portfolia
.
16:00 – MULTIMEDIJALNI CENTAR: PREDAVANJE: Povijest rock and roll fotografije
Predavači: Gail Buckland
.
17:15 – MULTIMEDIJALNI CENTAR: Okrugli stol na temu autorskih prava u fotografiji
Moderator: Danijel Berković
.
.
IZLOŽBE
.
Od izložbi koje će biti prikazane u sklopu festivala, a koje nisu navedene u stanici službenog programa su:
– Frank Horvat, retrospektivna izložba, crkva sv.Tome
– Rofoto, grupna izložba, Galerija Batana.
.

No comments yet.