ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Pobjednička fotografija World Press Photo za 2011.

10.02.2012.

Jutros je proglašena pobjednička fotografija World Press Photo za 2011. godinu. Dobitnik je Samuel Aranda iz Španjolske.

Međunarodni žiri izabrao je sliku Samuel Aranda iz Španjolske za World Press Photo za 2011. godinu.

Fotografija prikazuje ženu koja u naručju drži ranjenog rođaka. Snimljena je unutar džamije koju su prosvjednici koristili kao bolnicu u sukobima protiv vladavine predsjednika Ali Abdullah Saleha. Nastala je 15. listopada 2011. u Sanaa, Jemen.

Samuel Aranda je rođen u 1979 u Santa Coloma de Gramanet, Barcelona, Španjolska. Kada je imao 19, počeo je raditi kao fotoreporter za El Pais i ElPeriodico de Catalunya. Nekoliko godina kasnije otputovao je na Bliski istok kako bi pokrivao izraelsko-palestinskog sukoba za španjolsku agenciju EFE.

U 2004. se pridružio Agence France-Presse, pokrivajući više sukoba i socijalnih pitanja u Španjolskoj, Pakistanu, Gazi, Libanonu, Iraku, Palestinskim teritorijima, Maroku i Zapadnoj Sahari.

U 2006, Aranda je osvojio španjolsku državnu nagradu fotoreporterske udruge ANIGP-TV za fotografije afričkih imigranata koji pokušavaju doći do Europe. Fotografije su bile prikazane i na Visa pour L’image i na BBC-ovom dokumentarcu. Kasnije te godine, vratio se u freelancingu. Od tada, njegov rad je bio je na projektima: u Uzbekistanu na Aralskom jezeru, socijalnim pitanjima u Indiji, neovisnost Kosova, Južna Afrika prije Svjetskog nogometnog prvenstva, sukob u Kolumbiji, spor između Moldavije i Transilvanije, djeca ulice u Bukureštu, i Camorra – Napuljska mafija.

U 2011, Aranda je pokrivao revolucije u Tunisu, Egiptu, Libiji i Jemenu. Njegov rad o arapskom proljeću, do sada je prikazan na izložbi u Cervantes Institutu u New Yorku i među fotografijama godine u New York Timesu.

U ovom trenutku, Aranda radi na reportažama za New York Times i magazin El de La Vanguardia. Trenutno je smješten u Tunisu i predstavlja agenciju Corbis.

No comments yet.