ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Photodays 2010 – Rovinj, 04. i 05. lipnja

11.03.2010.

Prema obavijesti i najavama, natječaj “Photodays 2010” je službeno završen 30. travnja u ponoć.
.
PHOTODAYS 2010 - Rovinj, 04. i 05. lipnja
.
Popis odabranih fotografija i imena autora, finalista natječaja, bit će objavljen na službenoj web stranici 25. svibnja, a istoga će dana biti organizirana press konferencija u Muzeju za umjetnost i obrt, u 12:00 sati.
.
Tijekom press konferencije, osim odabira Ocjenjivačkog suda, medijima će biti prezentirana suradnja s Muzejom za umjetnost i obrt te službeni program festivala.
Osim javnih i medijskih objava, svi sudionici natječaja primit će i e-mail obavijest o najuspješnijim plasmanima.
.
Nagrade će biti dodjeljene tijekom završne manifestacije, 5. lipnja u Rovinju, kada će najuspješnijim autorima biti uručena službena nagrada “Kadar”, ček u iznosu od 5.000,00 kn te potvrda o plasmanu.
.
Festival je planiran za 4. i 5. lipnja u Rovinju, a sve precizne informacije o izložbama, radionicama, pregledima portfolia i ostalim djelovima službenog programa bit će objavljene na web stranici najkasnije do sredine svibnja.
.
………………………………………………………………………………………………………………………
.
Pobjednici službenih kategorija osvajaju novčanu nagradu u iznosu od 5.000,00 kn, službenu nagradu “Kadar”, sudjelovanje u grupnoj izložbi “Photodays 2010” (Multimedijalni centar u Rovinju, Muzej moderne i suvremene umjetnosti: Mali salon u Rijeci, Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu…), a pobjedničke fotografije biti će uvrštene u fundus Muzeja za umjetnost i obrt.
.
Prošle je godine na natječaj pristiglo oko 11.000 fotografija. Završna manifestacija održava se u Rovinju s brojim radionicama, predavanjima, prezentacijama, pregledima portfolia, foto rutama uz nezaobilaznu svečanost proglašenja pobjednika.
.
Ovogodišnji natječaj ima 10 službenih kategorija: arhitektura, moda, priroda, ljudi, slobodna tema, akt, fotomonografija, profesionalni koncept, multimedija i mrtva priroda.
.
“Ove godine neke su dosadašnje kategorije preimenovane i preoblikovane, nekih nema, poput one za novinsku fotografiju. Naime, u isto vrijeme organiziran je natječaj koji se upravo i zove Hrvatska novinska fotografija i shvatili smo da nema smisla da se preklapamo te smo odlučili podržati ovu inicijativu. S organizatorima je dogovoreno da ćemo pobjedniku tog natječaja službeno uručiti i našu nagradu Kadar u sklopu završne manifestacije i svečane dodjele. Osim toga, u samom protokolu natječaja nije bilo važnijih izmjena te ostaje pravilo da sve fotografije moraju biti iz prethodne godine” – ističu organizatori fotografskog festivala.
.
Četveročlani žiri zajednički će odlučiti o ukupno troje finalista u svakoj kategoriji, čija će imena biti objavljena koncem travnja, a svečanost proglašenja pobjednika održat će se u sklopu dvodnevne završne manifestacije prvog vikenda u lipnju. Organizatori su i ove godine okupili međunarodni žiri sa stručnjacima za fotografiju iz raznih područja struke.
.
Oni koji će birati najbolje fotografije iz protekle godine su: Dubravka Osrečki Jakelić, predsjednica je Hrvatskog muzejskog društva i muzejska savjetnica u Muzeju za umjetnost i obrt, Natalija Bajric, predsjednica vrlo uspješne međunarodne fotografske agencije Visualeyese, Walter Liva, predsjednik talijanskog Centra za istraživanje i arhiviranje fotografije i organizator mnogobrojnih međunarodnih, fotografskih izložbi, te predsjednica žirija, Helena Srakočić Kovač, bivša galeristica koja je svoj čitav profesionalni vijek provela u Londonu i posvetila ga fotografiji.

Događanja za završnu manifestaciju, 4. i 5. lipnja, već su u pripremi. Osim izložbi koje će biti posvećene radovima finalista natječaja, dobitniku nagrade za životno djelo te najboljim fotografijama natječaja Hrvatska novinska fotografija, u Rovinju će, na raznim lokacijama grada biti organizirane i druge zanimljive postave. Svakako jedna od atraktivnijih je ona koja obuhvaća erotske fotografije svjetskih majstora poput Ralph Gipsona, Man Raya, Helmut Newtona, Nobuyoshi Arakia, Sam Taylor i drugih. Procijenjena vrijednost ove privatne kolekcije jest oko tri milijuna kuna.

Ništa manje važna je i izložba koja uključuje najvredniji opus talijanske fotografije. Osim toga, nastavlja se prošlogodišnja tradicija izložbi na otvorenom, kao i raznih događanja poput vrlo posjećene i atraktivne foto rute te prezentacije fotografske opreme i organiziranih druženja. Oni koji su zainteresirani za širenje znanja i ove će godine imati priliku sudjelovati na radionicama i predavanjima. Pregled portfolija svakako ne bi smjeli propustiti svi autori koje zanimaju recenzije vlastitih radova, te je ovo sjajna prilika za kvalitetan networking.

Saznajte više

Oznake:

No comments yet.