ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Petar Dabac – Japan, 1944

03.12.2012.

U okviru ciklusa ‘Luka Mjeda predstavlja hrvatske fotografe’, u Galeriji Modulor, danas, 3. prosinca, u 19 sati, otvara se izložba Petra Dabca ‘Japan, 1944’.

Petar Dabac - Japan, 1944
 
Petar Dabac fotografijom se počinje baviti 1960. surađujući u atelijeru Toše Dabca, čije vodstvo preuzima nakon Tošine smrti 1970. godine. Kao samostalni umjetnik djeluje od 1966., od 1970. je član ULUPUH-a. U razdoblju od 1980. do 1987. godine u galeriji osnovanoj u sklopu Atelijera Tošo Dabac organizira četrdesetak fotografskih izložaba domaćih i stranih autora. Šezdesetih godina radi serije crno bijelih portreta umjetnika, znanaca, prijatelja, predstavnika umjetničke scene s čime nastavlja idućih desetljeća. Sedamdesetih je godina dio generacije koja unosi konceptualni pristup u fotografiju, izrađuje prostorne instalacije, eksperimentira s fotokopijama i fotogramima. Godine 1982. objavljuje mapu fotografija Osjećaj prirode na kraju XX. stoljeća (17 fotografija) uz predgovor Annie Le Brun. U drugoj polovini 80-tih izrađuje ciklus portreta u boji. Od godine 1990. započinje fotografski dnevnik koji je do danas svojevrsni work in progress.

Iz teksta predgovora, Petar Dabac, JAPAN, 21. siječnja do 14. veljače 1994.
‘Dok pomisao na potres i požar prati danomice svakog čovjeka, nisam ni u jednom momentu pomislio na to, jednostavno sam iskoristio svaku priliku da se odvojim od grupe i sam šećem svim mogućim predjelima Tokya, fasciniran činjenicom da se u tom 14-milijunskom gradu mogu nesmetano i sigurno kretati sa svojim znatiželjnim fotoaparatima, između nebodera i malih uličica koji ne mogu jedni bez drugih, u bilo koje doba dana i noći. Evropljani koji se u toj masi svijeta slučajno mimoiđu pozdravljaju se međusobno uz osmijeh kao stari susjedi. No u skitnji se ne smijem zanijeti, zadnja gradska željeznica ide malo iza ponoći a taksi vozaču ne mogu objasniti svoju novu adresu.’

No comments yet.