ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Pero Kvesić – Pokojnici

21.10.2016.

U nedjelju, 23. listopada, s početkom u 12 sati, u Foto galeriji Lang u Samoboru, otvara se izložba fotografija ‘Pokojnici’ Pere Kvesića. Izložba se može pogledati do 20. studenoga.

Pero Kvesić - Pokojnici
 
O pokojnima samo sve najbolje, kaže se. Ali to što smo svi, htjeli ne htjeli, neporecivi kandidati za taj jedini neizbježni vječni status i nije baš neki razlog da se to „samo sve najbolje“ ne kaže, barem ponekad, i za žive. Pero K. alias Pero Kvesić(1959), pisac, kako piše u njegovoj mail adresi, najpoznatiji po svome ranome djelu Uvod u Peru K.,kazuje sve to, gotovo pa na dnevnoj bazi, već desetak godina na blogu Bablfotograf . Više od tisuće fotografija ljudi kao takvih, kako bi se to quasi filozofijski reklo, sadrži taj bablfotograf imenovan po slavnom Perinom četveronošcu. Iz te množine lica pisac je za izložbu izabrao jednu sasvim nepromjenljivu kategoriju – izabrao je pokojnike.

Time je već poprilično smanjio izbornu bazu, ali to uopće ne znači da i dalje brojnost nije bila više nego obilata. Izbor iz toga izbora proizveo je apsolutno rekordan broj eksponata u Galeriji Lang. (A čitatelj ovih redaka to može vidjeti sada i ovdje i to svud oko nas – nikad više fotografskih povećanja u manje galerijskoga prostora.) Sve te snimljenike Pero je znalački upotrijebljenim fotoaparatom, zapravo paradoksalno, transponirao u život vječnoga trenutka. Sve su te osobe prijateljski viđene na fotografijama, suvislo kadriranim i iznimno umješno tonski balansiranim, a Foto Pero ih je znao zateći onako magnumovski, u određenu, odlučujućem trenutku neponovljivosti. I zato ti portretni fotosi uvelike nadilaze svoju vrstu i uvijek zajamčeno pronalaze put do čarolije neke sveopće fotogeničnosti. To su vjerojatno može zahvaliti i obostrano uspostavljanim pozitivnim vibracijama fotografa i fotografiranih, sinergijskoj emanaciji.

Mario Bošnjak (odlomak iz predgovora)

Foto galerija Lang otvorena je subotom i nedjeljom od 11 do 13 i od 16 do 19 sati.
Ostale dane po dogovoru na tel: 091 7300485.

No comments yet.