ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Pero Dragičević – Svjetlopisi/Fotografije/Ikone

05.05.2011.

U sklopu programa obilježavanja Sudamje 2011. u petak 6. svibnja u 20.00h u Galeriji Fotokluba Split otvara se prva samostalna izložba fotografija splitskog fotografa prof. Pere Dragičevića pod nazivom Svjetlopisi/Fotografije/Ikone.
.
Pero Dragičević - Svjetlopisi/Fotografije/Ikone
.
Pero Dragičević je dugogodišnji član Fotokluba Split i višestruko nagrađivani fotografski izlagač. Osim fotografijom bavi se i slikarstvom.
Fotografije na izložbi podijeljene su u tri cjeline: Svjetlopisi – izlagačke fotografije na međunarodnim i inim izložbama koje su nagrađivane. Fotografije – life fotografije. Ikone – fotografije poznatih osoba po kojima se prepoznaju kao osobnosti.
Fotografije su obuhvaćene razdobljem od ranih 70.-ih godina prošlog stoljeća, tj. prvih godina njegove fotografske aktivnosti, pa sve do današnjih dana.
.
Izložba će biti otvorena do 24. svibnja 2011. godine.
.
.
Likovno kvalitetnim radovima avangardnog usmjerenja istakao se u sedamdesetim godinama Pero Dragičević. Izlagao je na oko 80 kolektivnih izložbi na kojima je stekao nekoliko prvih nagrada, a dvije samostalne izložbe priredio je u Supetru (1976) i u Komiži (1979). Snima portrete, vedute i krajolike s putovanja, realističke kompozicije, ali i eksperimentira, slijedeći tokove suvremene fotografije u svijetu.
.
Dr. Duško Kečkemet (“Fotografija u Splitu 1859. – 1990.”)
.
.
Sedamdesetih godina počinje izlagati Pero Dragičević. Njegov se rad također može promatrati u okvirima eksperimenta, ali njegova su primarna sredstva dužina ekspozicije i kretanje kamere. Ponajprije voli aktove kojima neumorno i u dugim serijama eksperimentira, te ih dinamičnim pokretom aparata i “razmazuje” i čini nečitkima. Početkom osamdesetih na isti način radi i autoportretete i portrete, čime podcrtava psihološku dimenziju slike, a potom ga privlače različite strukture, te kombinira i spaja taktilno vjerne teksture ljudske kože, šljunka i vode. Sredinom devetog desetljeća nastaju njegovi “Plaža”, “Suncobrani”, “Suton”, a fotografije izlaže uspješno i na zadarskoj izložbi “Čovjek i more” 1985. Izvan njegovih uobičajenih motiva nalazi se još jedino “Ciklus iz Tunisa”.
.
Jasna Gluić (“Fotomonografija Fotokluba Split”, 2004.)
.
.
Pero Dragičević rođen kao brat blizanac (Šimo) u Supetru 1950.
Pedagošku gimnaziju Marko Marulić, Pedagošku akademiju i Umjetničku akademiju završio u Splitu, studirao povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zadru.
Predavao na Gimnaziji “Čiro Gamulin” u Srednjoj umjetničkoj školi (fotografiju) i u Osnovnoj školi Dobri – Split.
Član Fotokluba Split od 1974. Dugogodišnji tajnik, član predsjedništva Fotosaveza Hrvatske sa zvanjem fotoamatera 1. klase Fotosaveza Hrvatske.
Sudjelovao na 70 izložaba i osvojio 30 nagrada za izlagačku fotografiju.
Osvojio 2 zlatne medalje za eksperimentalnu fotografiju u Beogradu, zlatnu medalju za portret u Skoplju, 3. nagradu Fotosaveza Hrvatske za fotografiju, srebrnu medalju za kolekciju na međunarodnoj izložžbi Čovjek i more u Zadru, brojne klupske i međuklupske nagrade.
Dugogodišnji suradnik Slobodne Dalmacije, Večernjeg lista, Glorije, Globusa i drugih izdanja EPH, Bračkog zbornika i u mnogim monografijama hrvatskih umjetnika.
Fotografije izlagao sa Antom Verzottiem u Komiži i Bartulom Marinkovićem u Supetru.
Prva samostalna izložba Svjetlopisi/Fotografije/Ikone.
Uz fotografiju bavi se slikarstvom i posjeduje kolekciju od oko 500 djela hrvatskih umjetnika od Vidovića do Vrkljana.
.

No comments yet.