ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Ovo (ni)je moj svijet

01.09.2015.

U organizaciji Hrvatskog fotosaveza i web portala Suvremena hrvatska fotografija (Ured za fotografiju), u subotu, 5. rujna, u 20 sati, u Galeriji Klovićevi dvori, otvara se izložba ‘Ovo nije moj svijet’. Izložba ostaje otvorena do 4. listopada.

Ovo (ni)je moj svijet
 
Na izložbi sudjeluju Boris Cvjetanović, Petar Dabac, Sandro Đukić, Marko Ercegović, Đorđe Jandrić, Josip Klarica, Hana Miletić, Jasenko Rasol, Frane Rogić, Davor Sanvincenti, Žarko Vijatović, Ivona Vlašić, Mirjana Vodopija.

Nakon što je u organizaciji portala Suvremena hrvatska fotografija 2014. priređena izložba ‘Fotograf u javnom prostoru’ u Galeriji Greta u Zagrebu, Ured za fotografiju odlučio je nastaviti s produkcijom izložbi. Fotografija je sama po sebi uvijek ambivalentna. Nudi nam iluziju da smo nešto trajno zabilježili. Ali u prirodi je fotografske slike uvijek to, da je prividna i privremena.

Fotografija zauvijek ostaje opasno osjetljiva na svjetlost od koje je nastala i koja joj u konačnici prijeti uništenjem. Naš pogled na nju uvijek je privremen, iako je ono što je fotografijom zabilježeno trajno odabrano.

Željko Jerman je za svoj rad Ovo nije moj svijet (1976.) odabrao fotokemijski proces medija fotografije. Zašto baš sliku koja naočigled blijedi?Taj se rad može doživjeti kao nasilno oduzimanje – jer Jerman fotografiji oduzima njezinu bit (mogućnost da piše svjetlom i bilježi) te umjesto toga kemikalijama na papiru ispisuje Ovo nije moj svijet. Naslijedili smo njegov ‘oduzet svijet’.

Autori/cama pozvanima da sudjeluju na izložbi omogućeno je da sami odgovore na pitanje u kojoj mjeri i na koji način ovo jest ili nije njihov svijet. Rezultat su osobne priče koje će možda na prvi pogled djelovati utišano, kao da umjetnici iz pozadine komentiraju svijet koristeći medij fotografije kao vrstu posrednika. Posrednika između svijeta koji i jest i nije njihov/naš, koji je moguće prikazati i kritizirati estetikom.

Ne postoji jedan pogled na svijet. Iz mnoštva njih ne nastaje zajednička slika, tek putokaz u kom smjeru je moguće gledati. Unutar kadrova potencijalni je materijal spreman za čitanje i interpretiranje onog dijela svijeta koji će gledatelji ‘prisvojiti’. Diskurs koji nastaje u međusobnim interkacijama (umjetnik – medij – subjekt – promatrač) nikad nije neutralan. Jesmo li pouzdani ili nepouzdani svjedoci?

Za vrijeme izložbe održat će se nekoliko razgovora s umjetnicima i javnih vodstava. Ulaz na izložbu je besplatan!
Koncepcija izložbe: Ana Opalić i Sandra Križić Roban
Likovni postav: Ured za fotografiju

No comments yet.