ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Otvoreni sedmi po redu Rovinj Photodaysi!

02.05.2014.

U prostorima stare Tvornice duhana u Rovinju, s početkom u 12:00 sati otvoreni su ovogodišnji Rovinj Photodaysi.

Otvoreni sedmi po redu Rovinj Photodaysi!
 
Na otvaranju su govorili:
• Denis Redić, direktor festivala,
• Tod Papageorge, glavni selektor,
• Marina Viculin, članica savjetodavnog odbora i autorica središnjeg umjetničkog postava,
• Bojan Aljinović, direktor marketinga tvrtke Maistra d.d., generalnog pokrovitelja.

Što nam donosi ovogodišnji Rovinj Photodays?

Sedmo izdanje festivala Rovinj Photodays, što će se održati 2. i 3. svibnja u Rovinju i ove godine će ugostiti međunarodno poznata autorska imena, fotografe i ljubitelje fotografije iz cijelog svijeta. U suradnji s brojnim kulturnim institucijama i internacionalnim partnerskim festivalima premijerno će biti predstavljeno čak dvadeset izložbi domaćih i svjetskih majstora fotografije. Za ove potrebe posebno je preuređena nekadašnja Tvornica duhana Rovinj, gdje će se moći vidjeti i središnji postav fotografija finalista i pobjednika godišnjeg natječaja. Izložbu će otvoriti njezin glavni selektor, ugledni američki fotograf Tod Papageorge, a njome je obuhvaćeno čak trideset i pet autorskih opusa, većinom suvremenog fotografskog usmjerenja. U istom prostoru posjetitelji će imati priliku vidjeti i grupni postav osmero europskih autora iz ovogodišnjeg ciklusa talijanskog festivala SI FEST, pod nazivom “Global Photography”. Samostalnom izložbom predstavit će se uspješni slovenski fotograf Marko Lipuš, osebujno tematizirajući kodekse ponašanja američkih vojnika proizašlih iz tajnih vojnih dokumenata s WikiLeaksa te ruska umjetnica Olga Tobreluts, koja donosi velikoformatne kompjuterske grafike vlastitih intervencija u antologijske prikaze grčke mitologije i brojna poznata umjetnička djela.
 

Otvoreni sedmi po redu Rovinj Photodaysi! Otvoreni sedmi po redu Rovinj Photodaysi! Otvoreni sedmi po redu Rovinj Photodaysi! Otvoreni sedmi po redu Rovinj Photodaysi!

 
U subotu, 3. svibnja od 10 sati održati će se foto izazov. Tema foto izazova je ljetno vjenčanje u Rovinju. Na nekoliko atraktivnih lokacija u Rovinju pratimo dvoje mladih k njihovom odlasku prema sudbonosnom „Da“. Najbolji autori bit će nagrađeni fotoaparatom Nikon, foto knjigama dok je ekskluzivna nagrada najboljem autoru objava editorijala u GloriaIN magazinu.

Dvjema retrospektivama odat će se počast Alojzu Orelu i Nenadu Gattinu, autorima koji su svojim stvaralaštvom obilježili povijest hrvatske fotografije. Na festivalu nas očekuje i niz stručnih predavanja, radionica, brojni fotografski izazovi i perfomansi te velika knjižnica na otvorenom, kao i sajam antikne fotografske opreme.

Festival završava 3. svibnja, svečanom dodjelom nagrada pobjednicima godišnjeg natječaja, što će se održati u 21:00, u hotelu Lone.

No comments yet.