ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Otvoreni 6. Foto dani mladih

22.08.2016.

Na 6. Foto danima mladih koji se održavaju u Karlovcu od 16. do 27. kolovoza, gotovo 60 talentiranih sudionika između 16 i 21 godinu očekuje jedinstveni doživljaj fotografije kroz sveobuhvatan program natjecanja, edukacija i niza zabavnih sadržaja! Ovogodišnji festival sudionicima, ali i svim zainteresiranim posjetiteljima donosi čak 6 različitih programa te najbolji koncert sezone – splitske legende TBF koji će nastupiti u atriju Starog grada Dubovca.

Otvoreni 6. Foto dani mladih
 

Izložbom “Existence. Connecting nature and mankind” nizozemskih fotografa koja je u subotu otvorena u Centru za mlade u Grabriku, približili smo se 6. Foto danima mladih! Za samo dva dana u Karlovac dolazi 40 talentiranih fotografa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije te Srbije koje, zajedno s posjetiteljima, očekuje spektakularno otvorenje na Starom gradu Dubovcu uz Studio Smijeha, karlovački duo Marko Plavetić & Mirna Radočaj te izložbu “Skrivene tajne Brijuna“.

Domagoj Pintarić i Nikola Silić, komičari iz zagrebačkog Studija smijeha, svojim će stand up točkama otvoriti 6. Foto dane mladih u ponedjeljak 22. kolovoza. Nakon njihovog nastupa, u jedinstvenom ambijentu Starog grada Dubovca, posjetitelje očekuje svirka karlovačkog glazbenog dua Marka Plavetića & Mirne Radočaj. Osnovani prije nekoliko godina, Marko & Mirna izvode akustične obrade pop, rock, indie, r’n’b i folk pjesama u raznim ambijentalnim prostorima. Iste večeri otvara se i atraktivna izložba “Skrivene tajne Brijuna“, nagrađivanog hrvatskog fotografa, Marka Vrdoljaka. S više od stotinu izložbi u svijetu, Vrdoljak je uz ostale nagrade i priznanja, dobitnik najprestižnije strukovne nagrade u Hrvatskoj, “Tošo Dabac”, za veliki doprinos afirmaciji umjetničke fotografije i fotografske umjetnosti u Hrvatskoj. Karlovačkoj publici predstavit će se s presjekom novijih radova s motivima prirode, divljih životinja, povijesnih građevina, arheoloških lokaliteta i pejzaža brijunskog arhipelaga.

Otvorenje 6. Foto dana mladih svojim će dolaskom uveličati:
Damir Jelić, gradonačelnik grada Karlovca
Damir Mandić, predsjednik Gradskog vijeća grada Karlovca
Davor Trupković, pomoćnik ministra kulture
• predstavnik Ministarstva turizma
Šesto izdanje festivala donosi čak šest različitih programa za sudionike, ali i sve posjetitelje:

• FDM Natjecanje
Okosnicu festivala čini program Natjecanje u okviru kojeg će se mladi fotografi natjecati u kategorijama turističke, reklamne i umjetničke fotografije kako bi osvojili titulu najboljeg i vrijednu nagradu – novi Canon EOS 1300D.

• FDM Laboratorij
FDM Laboratorij podrazumijeva novoosmišljeni edukativni program koji će trajati puna dva tjedna, a sudionicima donosi niz stručnih radionica, predavanja i tribina koje će voditi renomirani stručnjaci s područja fotografije i filmske umjetnosti, poput Barbare Šarić, Marine Paulenke, Lili Zanete i drugih.

I dok su navedeni programi namijenjeni isključivo sudionicima, kao i svake godine dosad, festival gradu domaćinu donosi niz kulturnih sadržaja kojima se obogaćuje ljetna kulturna scena:

• PickUp Music Festival
Ovogodišnje Foto dane mladih popratit će i treći po redu PickUp Music Festival koji se održava 2 večeri. Prve večeri festivala naziva „Plugged“ koja se održava 24. kolovoza u posebnom ambijentu atrija Starog grada Dubovca, održava se koncert splitskog TBF-a. Uz TBF nastupaju i rockeri Media Stres iz Čakovca, retro hard rock bend Bad Mushrooms, Detonator in session te poznati karlovački bend The Chocolate Nipples. „Unplugged večer“ koja se održava u Arboretumu šumarske i drvodjeljske škole 25. kolovoza donosi besplatne nastupe Brune Šlata i prateći bend, dua Mirne Radočaj & Marka Plavetića, karlovačkog metal benda Absortick i Eclipse of Time.

• Filmski Attachment
Ovogodišnje izdanje festivala usmjereno je i na povezivanje fotografske i filmske umjetnosti pa će se tako održati i filmska večer na kojoj će sudionici i posjetitelji besplatno moći pogledati projekcije dvaju vrhunskih filmova iz europske kinematografije. Riječ je o dugometražnom filmu “Kad otvorim oči“, nagrađenom nagradom publike na festivalu u Veneciji i “Cvijeće“, kratkometražni film domaće produkcije nominiran za studentskog Oscara za najbolji strani igrani film.

• FDMfun
FDMfun uključuje svečano otvorenje festivala na Starom gradu Dubovcu, a posebno je iznenađenje nastup ponajboljih domaćih komičara iz Studija Smijeha. Ovogodišnje Foto dane mladih zatvorit će poznati DJ Mario Kovač.

• Izložbeni program
Od 23. do 27. kolovoza posjetitelji će moći uživati u besplatnim izložbama koje će biti postavljene na brojnim lokacijama u gradu Karlovcu. Neke od izložbi u kojima će uživati Karlovčani su “Skrivene tajne Brijuna” Marka Vrdoljaka, “Volim svoju županiju“ talentiranih fotografa amatera koji su sudjelovali u fotonatječaju Hrvatske zajednice županija i ‘’Nekad sudionici FDM, danas studenti ADU’’.

No comments yet.