ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Otvorene su ‘Ruže na Stradunu’ Damila Kalogjere

01.02.2012.

Izložba fotografija Damila Kalogjere ‘Ruže na Stradunu’ otvorena je danas, 1. veljače, u festivalskoj palači, u organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara. Izložbu je otvorio intendant Ivica Prlender.

Autorsko svjedočanstvo Damila Kalogjere ‘Ruže na Stradunu’, zabilježeno svega par dana po razaranju Grada o sv. Nikoli 1991. Godine, ostalo je sve donedavno zatočeno u umjetnikovom atelijeru. Ni samom autoru nije dano razaznati što ga je sve priječilo da puna dva desetljeća nisku crnobijelih fotografija, što dokumentiraju granatama izranjenu plohu Straduna, skriva u intimi atelijerskih kutija.

‘Šetajući osebujnim Damilovim ružičnjakom prostrtim u zagrebačkoj galeriji Lotrščak, što ga je priredila kustosica Marina Viculin nastojanjem Klovićevih dvora, sama od sebe se nametala zamisao kako mu svakako valja naći sretan i dubrovački dom. Listajući po memoriji raspoloživih izložbenih prostora Grada nisam baš daleko dospio. Svuđe mi je ili manjkalo ili preticalo. Intimnosti. Patetike. Obilježenosti. Doslovnosti… Ipak, ružičnjak bi u Dubrovniku rasprostrijeti baš na Stradunu. Ali, u intimi palače! Dalje je bilo jednostavno. To može biti jedino palača Kerša – Festivalska palača. Ona što je plamenom osvjetljavala Stradun dok su se rascvjetavale do grafičke mekoće dozrele Damilove Ruže. I to je učiniti u susret blagdanu našega Parca’  Ivica Prlender, iz kataloga izložbe.

Damil Kalogjera rođen je 1962. godine u Zagrebu. U početku se bavio reportažnom fotografijom. Danas preferira primijenjenu fotografiju (pejzaži, portreti i studijska fotografija). Fotografijom se profesionalno bavi od 1979. Član je HZSU i dugogodišnji suradnik Dubrovačkih ljetnih igara.

No comments yet.