ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Otvorena izložba Višnje Makek u caffe baru LP

02.10.2013.

27. rujna 2013. u caffe baru LP, u organizaciji udruge Fijaker, svoju prvu samostalnu izložbu fotografija pod nazivom ‘Sipar i žalo, moje carstvo malo’ predstavila je autorica Višnja Makek.


 
Preko aktualnih i povijesnih fotografija, koje čine ovu izložbu, Višnja Makek vraća pogled u prošlost i bilježi sadašnjost Sipara, njene omiljene plaže u Mošćeničkoj Dragi. Naslov izložbe posudila je iz pjesme «Sipar» poznatog hrvatskog književnika i publiciste Rikarda Katalinića Jeretova-Barba Rike. Na izložbi se pored njenih 17 aktualnih autorskih fotografija, nastalih u posljednjih nekoliko godina, nalaze i povijesne fotografije Sipara. To su – originalna fotografija ove plaže iz 1914. godine, čiji je autor njen djed Karlo Wilcke, zatim pano sa starim razglednicama Sipara, njene slike iz djetinjstva i na kraju fotografija granitne ploče na šetalištu na kraju plaže na kojoj su uklesani Barba Rikini stihovi o Siparu.

O svojoj vezanosti za Sipar i Dragu Višnja Makek kaže: ”Moj pradjed bio je iz Brna. Oženio se Riječankom koja je uvijek «švermala» za morem, te je 1905. sagradio kuću za odmor u Mošćeničkoj Dragi. S njom je imao jedanaestoro djece. Jedno od te djece bio je moj djed Karl ( Carl), koji je jedini ostao živjeti u bivšoj Jugoslaviji. Drugi su ostali u Austriji i Njemačkoj. Kasnije je moja baka, pored ove pradjedove kuće dobila kućicu, u kojoj od tada kao obitelj ljetujemo svake godine, uživajući u pogledu na Dragu, plažu i more. Puno je mojih impresija i emocija vezano za to mjesto i plažu. Naravno da smo tamo naučili plivati i ja i naš sin i naša unuka. Jedna slika koja mi je ostala u trajnom sjećanju je ona, kako moj djed stoji na terasi i ja vičem: «Deda, ja znam plivati».”

Izložbu možete pogledati do 17.10.2013.
 

No comments yet.