ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Otvorena izložba Vinka Šebreka – Alegorija Oceana

31.03.2014.

U čakovečkoj galeriji ‘Scheier’ prošlog četvrtka (27.3.) u organizaciji Fotokluba Čakovec otvorena je izložba Vinka Šebreka, počasnog predsjednika Fotokluba Zagreb pod naslovom ‘Alegorija Oceana’, kojom predstavlja svoje viđenje i doživljavanje raznih motiva, prizora i događanja na svom turističkom putovanju kruzerom Zapadnim Sredozemljem i Atlantskim Oceanom.

Otvorena izložba Vinka Šebreka - Alegorija Oceana
 
Riječ je o posebnoj i zanimljivoj izložbi, kako za one ljubitelje i poklonike fotografskog stvaralaštva koji se oslanjanju na tradicionalne klasične vrijednosti fotografije, tako i za one zahtjevnije, koji u suvremenoj fotografiji uz nova saznanja iz svijeta umjetnosti i uz pomoć digitalne tehnike stvaraju nove poetike. Naslov izložbe posudio je iz naslova slike „Alegorija slikarstva“, nizozemskog slikara Johannesa Vermeera (1632. – 1675.), kojom ovaj veliki umjetnik slavi i veliča ljepotu slikarstva. Šebrek svojom izložbom slavi ljepotu, čari i snagu Oceana posebnim oblicima, sadržajem, bojama i atmosferom svojih fotografija.

Izložbu čine fotografije dijelom realističkih i dijelom apstraktnih sadržaja. Ovakvim izborom i obradom fotografija autor je stvorio sinergiju dva naizgled potpuno nespojiva doživljaja stvarnosti – realizma i apstrakcije. Međutim valja znati da svaka stvarnost (svijet oko nas) ima dva aspekta – prvi: realni koji gotovo svi i uvijek vidimo i opažamo i – drugi: apstraktni ili metafizički koji vidi i opaža manji broj ljudi tijekom stvaralačkog čina ili promatranja nekog umjetničkog djela.
 

Otvorena izložba Vinka Šebreka - Alegorija Oceana Otvorena izložba Vinka Šebreka - Alegorija Oceana Otvorena izložba Vinka Šebreka - Alegorija Oceana Otvorena izložba Vinka Šebreka - Alegorija Oceana

 
Šebrek si je pri oblikovanju fotografija i koncipiranju izložbe postavio visoke kriterije, kako tehničkih, tako i kreativnih dimenzija. Posebno valja istaći kreativnu dimenziju u fotografijama apstraktnih sadržaja gdje njegova izražajna forma nije deskripcija već analogija. Ovdje je fotografska slika promijenjena, čime je promijenjeno njeno značanje sa naglašenom vezom sa suvremenom tehnologijom i kretanjima u suvremenoj umjetnosti. Ovoj likovnoj formi i metaforici Šebrek se rado posvećuje u posljednje vrijeme, posebno kada osjeti, naravno prema svojim kriterijima, da je realnom, odnosno klasičnom fotografijom iscrpio u nekim sadržajima sve postojeće tehničke i likovne mogućnosti koje mu ona nudi.
 

Otvorena izložba Vinka Šebreka - Alegorija Oceana Otvorena izložba Vinka Šebreka - Alegorija Oceana Otvorena izložba Vinka Šebreka - Alegorija Oceana Otvorena izložba Vinka Šebreka - Alegorija Oceana

 
Šebreka, kao autora, ne možemo gledati odvojeno od njegove društvene uloge, od njegovog preko pedeset godina djelovanja u fotografskim udrugama i fotografskim asocijacijama i njegom doprinosu fotoamaterskom pokretu u Hrvatskoj i šire. Dugogodišnji je i neumorni organizator i promicatelj fotografskih djelatnosti, obrazovanja i promocije fotografije u zemlji i svijetu. I ova njegova izložba u Čakovcu je potvrdila njegovu širinu i svestranost, njegovo prijateljstvo, suradnju, pomoć i potporu mnogim fotografskim udrugama pa je tako postao i počasni član nekih od njih. To su Fotoklub Rovinj i Fotoklub Osijek (Hrvatska); Fotoklub Maribor i Društvo fotografa Svit – Celje, (Slovenija); Fotografsko društva – Fotoskupina 75 iz Gorice u Italiji i Fotoklub Nufarul iz grada Oradea u Rumunjskoj.

Svečanost otvorenja izložbe bila je prigoda za susret ljubitelja fotografske umjetnosti, dragih kolega i prijatelja, ali i za stvaranje novih poznanstava i prijateljstva. To je uostalom uz fotografsko stvaralaštvo jedno od značajnih poslanstva naših fotografskih udruga i poznato načelo Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti.

Na kraju, osim nužnog priznanja Vinku Šebreku za ovu izložbu i sveukupno stvaralaštvo i doprinos fotografiji, valja mu poželjeti još mnoštvo kreativnog duha, znatiželje, mašte u traganju i otkrivanju svijeta, istraživanja i promicanja medija fotografije, ali i mnogo dobrih fotografija i zanimljivih izložbi.

Vladko Lozić, AFIAP, ESFIAP

No comments yet.