ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Otvorena izložba fotografija Savojske alpe

26.02.2013.

22. veljače u u Caffe baru LP, F. Račkoga 11, u Zagrebu otvorena je izložba fotografija autora Nede Rački i Zvonka Radičanina pod nazivom ‘Savojske alpe’. kako je bilo na otvorenju pogledajte u prilogu.


 

„Tko traži cilj, ostat će prazan kad ga dosegne, tko pak nađe put, cilj će uvijek nositi u sebi“.
(Nejc Zaplotnik)

Neda Rački i Zvonko Radičanin zasigurno su pronašli svoj put. To je put fotografije, put koji nije jednolična ravna crta kojom zajednički kroče i fotoaparatom nasumce bilježe sve što se ispred njih zbiva, odabrali su ulice grada – glavne i sporedne, šarene izloge i sumorne veže, skrovita dvorišta, puste parkove i vesela igrališa, sjaj centra i tugu predgrađa, oni su sa svojim fotoaparatima aktivni sudionici svih zbivanja na tom nepredvidivom vijugavom putu bilježeći svakodnevni ritam grada.

A put koji vodi iz grada i ostavlja za sobom užurbanu gradsku svakodnevicu, odjednom postaje put u slobodu, bez granica ili ograda, put u prirodu, sve dalje i sve više, put prema planinskim vrhuncima. Put fotografije i put planina postaju isti put…

„Savojske Alpe“, druga su zajednička izložba Nede i Zvonka na temu planina (prva je bila u galeriji „Oblok“ knjižnice u Sesvetama 2011. s fotografijama slovenskih i austrijskih Alpa i Dolomita). Ovom su izložbom željeli približiti svoj fotografsko-planinarski put, svoj doživljaj svijeta visine, tišine i ponekad samoće, svim ljubiteljima planina.

Izložene fotografije predstavljaju kratak presjek planinarskog puta po Savojskim Alpama Francuske i Švicarske iz 2012. i odraz su vlastitg zadovoljstva viđenim i doživljenim. U odabranim motivima očituju se sva ljepota, poetičnost i snaga planinskih vrhunaca, a kombinacijom crnobijelih i fotografija u boji naglašava se istodobno mir duše i radost srca. Ovom su se izložbom odmaknuli od svojih uobičajenih gradskih motiva i pokazali da je, kako je to lijepo rekao veliki slovenski alpinist Nejc Zaplotnik, „penjanje škola života, škola ljubavi“.

Neda Rački, EFIAP članica Fotokluba Zagreb i udruge Fotogard i Zvonko Radičanin, EFIAP, član Fotokluba Zagreb, fotografijom se aktivno bave od 2007. Nositelji su brojnih nagrada i priznanja na domaćim salonima i salonima diljem svijeta, na svim kontinentima (Grand Prix, zlatne, srebrne i brončane medalje na FIAP-ovim i ostalim međunarodnim salonima), sudjeluju na skupnim izložbama fotografije u Hrvatskoj i inozemstvu. Neda je imala dvije samostalne izložbe („Mali svjetovi“ u Zagrebu i „Sasvim običan dan“ u Rijeci), a Zvonko „Agramerski ficleki“ u Zagrebu.

Katalog izložbe možete pogledati ovdje.

No comments yet.